asperger syndrom

Utseende yngre enn alder tilsier

Et av kjennetegnene på kvinner med Asperger, er å se yngre ut enn man er. Det kriteriet har fulgt meg, lenge før jeg fikk diagnosen. Jeg har sett liten ut. I alle status presens om min jeg-person i journalen, står det «utseende yngre enn alder tilsier». Jeg svarer: Jeg er 31 år. En lege sa at en dag vil jeg være glad for setningen. Jeg er glad i dag siden det passer med at jeg har Asperger syndrom. Takk!

Jeg har fletter i håret, fargerike hårstrikker, klær som man finner hos Nøstebarna og sportsbutikker (både barneavdelingen og voksenavdelingen) og en kropp nesten uten pupper. Jeg kunne nok glatt blitt bedt om å vise legitimasjon på vinmonopolet, eller på Narvesen om jeg skulle hatt røyk. Men jeg skal ikke noe av dette. Jeg sitter inne på sykehus og er yngre enn alder tilsier.

Jeg «leker» med dukker men er ikke umoden. Ikke i det hele tatt. Jeg bare samler og fotograferer. Jeg har mine spesialinteresser. Når jeg redigerer bilder, finner jeg ro. Ro, ro til fiskeskjær fra barndommen. DET er et annet kriterium som kjennetegner kvinner med AS: God langtidshukommelse. Korttidshukommelsen skranter. Jeg lager et innlegg om det søndag. Det kommer en dag i morgen med blanke ark og fargestifter til. Men først:

Hva gjør du lørdagen? Jeg ønsker deg lørdagsgodt, som da vi var små i virkeligheten og ikke i en journal der man teller gram og kalorier. Jeg likte Stratos og Stjernemix. Jeg husker prisene, også på Ostepop, nøttemix og sjokoladeplater. Jeg handlet til meg og storebroren min. Jeg visste ikke om han skulle være hjemme, men i tilfelle han ble. Jeg handler ikke lenger godteri til meg eller han. Billett merk Anoreksi og andre mennesker, også bror, har gått videre til egenstiftet familie.

Det er sårt å ikke reelt være den lille jenta jeg er inni meg, som jeg alltid kommer til å være og som det står utvendig om i journalen, selv om jeg er stor nok til å tåle det siden jeg faktisk er en voksenperson som du. Les: jeg er forfatter.

7 kommentarer om “Utseende yngre enn alder tilsier

 1. Marsipangrisene kosta 13,90kr på teiekiosken det året vi flyttet fra Råholt. 😉 Jepp. Jeg husker sånne rare ting jeg og. 😛

  Også tror de fleste jeg er mellom 19 og 24år. Jeg er 32år. Lille meg. Str, mindre enn de fleste, men som tante sier: «Rekker du ned til bakken? Da er du stor nok.»

  Likt av 1 person

 2. 🙂 Smiler, Helene 🙂
  Jeg liker deg akkurat som du er;
  flettene i håret er deg!
  Og dukkene er deg!

  Og bloggen viser hvem du er!
  Tusentakk for at du deler med oss!

  Holder deg i hånda, og vi koser oss med ord og bilder!
  Ord, tanker og bilder på skjermen og sinnet!
  – Tenk; jeg kjenner en forfatter!
  Så utrolig stolt av deg, Helene!

  Klem

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s