asperger syndrom · sosialt

Situasjonsfornemmelsen til et menneske med Asperger syndrom

Jeg er ikke alltid så god på å se helheten. Jeg ser detaljer. Det gjør at jeg av og til velter eller sporer av i kommunikasjon med deg.

Vi sitter i samme rom, men jeg får ikke med meg hva som skjer i rommet. Jeg får med meg hvilke sko du har på deg og om du har klippet håret.

Du setter deg ned og begynner å snakke om helga. Jeg forstår ikke, jeg lurer jo bare på hvem som kommer på jobb.

Jeg ser ikke meg selv, jeg ser ikke hvordan jeg påvirker deg. Det at jeg ikke klarer å tilpasse meg situasjonen kalt dialog, hvordan virker det på deg? Du snakker stort sett videre, betyr det at vi er kvitt?

Er det enda en person i rommet, blir det ekstra vanskelig. Da oppstår nemlig smalltalk. Jeg klarer ikke delta i samme samtaleemne. Dere snakker om en hverdag som er så fjern for meg. Jeg vil virkelig ikke høre om den tror jeg.

Dere to eller fler snakker og jeg utbryter: Tygger du V6?! For det luktet det, V6 og ikke Extra White. Dere blir vippet av pinnen for dere snakket om noe helt annet.

Du ønsker meg god helg siden det er fredag. Jeg klarer ikke svare det samme tilbake. Denne situasjonen er umulig for meg. For:

Jeg kan ikke kommandere eller bestemme hvordan helga di skal være. Så går du og jeg sitter igjen med en følelse av at du ikke forstod.

fashion-605508_640

9 kommentarer om “Situasjonsfornemmelsen til et menneske med Asperger syndrom

  1. Men er det forskjell på «(Ha en) god helg» og «Jeg ønsker deg en god helg», for deg? I mine ører er det siste mindre kommanderende og mer en stadfesting av velvilje.

    Liker

    1. Jeg pleier å si til folk at jeg håper dagen deres blir bra. Da tenker jeg at ansvaret ligger på mitt håp og ikke blir deres ansvar.
      Og det skyldes faktisk Helene’s innslag. Det er så vanskelig for meg å tenke på måter som kan få meg ut av noe jeg er ukomfortabel med. Fordi nettopp det å si «Ha en bra dag» osv. har vært ukomfortabelt for meg. Så takk Helen for at du har hjulpet meg få det bedre.

      Likt av 1 person

  2. Dine innspill og beskrivelser er serdeles viktig og informative for oss alle, men i serdeleshet for oss som har en i nær familie som har diagnose asperger.
    Mange situasjoner du beskriver gir oss en aha-opplevelse ved at åja, var det det han mente.
    Takk for inleggene.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar