sosialt

Til Nett-troll og andre medmennesker

Til deg, som bruker helga di på å rakke ned på andres blogger, andres liv, andres interesser, andres ting de brenner for. Til deg som kritiserer, stiller spørsmålstegn ved hvordan andre kan leve og som ikke bryr deg om du knuser et hjerte av selvtillit. Jeg har sett en medblogger bli mobbet nesten til å bli stille. Heldigvis skriver hun fortsatt, pusler puslespill fortsatt, lever fortsatt.

Det er deg som kritiserer de som prøver å skrive åpent, dette blogginnlegget er til. Vi er ikke perfekte og noen ganger kan vi virke egosentriske, men kanskje hjelper det å vite at det er dere der ute vi skriver til? Sånn at verdenene våre møtes og vi kan gjøre livene våre rikere. Ord sier mer enn tall, noen ganger. Men på en skala fra 1 til 10, kjenner jeg meg som en dritt på to nå. Beklager! Men vi kan reise oss igjen, sammen.

Jeg vil fortelle deg litt om meg selv. Jeg begynner i den kjipe enden, der jeg er pasient, tvangsinnlagt og i belter store deler av døgnet og pleietrengende 24/7. Men jeg gjentar belter store deler. Jeg er ikke i belter hele tiden lenger. Derfor kan jeg også holde foredraget mitt 10. mai. Og til og med du som tviler på meg og rakker ned på meg, har tillatelse til å melde deg på.

Jeg kan ikke bare dra på foredraget. Jeg er ikke så mobil, fleksibel eller frisk. Personal må følge meg, to eller tre stykker. Antakelig tre. 1, 2, 3 teller jeg og vet ikke om du forstår rekkevidden. Jeg blir passet tett opp. Jeg blir sett på hvert eneste sekund. Mens klokka tikker og ordene faller ut av munnen på meg. Om å leve med psykiske vansker sammen med Asperger syndrom. Har du noen synspunkter? Det var retorisk.

Så fortsetter jeg i det litt mer positive hjørnet. Jeg KAN! Jeg er en sjel du kanskje kan lære noe av. En sjel som er venn med hun som sitter et annet sted i landet med puzzle og dialekt. Hva ville noen henne? Noe vondt. De lot henne ikke være i fred. Lot henne ikke blogge om sin sykdom når hun trengte en kanal. De kalte henne wannarektiker. Nå er hun anorektiker.

Noe av å være menneske og å holde ut når man vil dø. Både hun og jeg har gjort det. Jeg kan vise deg et livsmot og en pågangsvilje, noen ganger eiet av sykehuset og ikke av meg selv. Men den er der og gjør at jeg skriver disse ordene til deg som bare vil hate meg. Det er vel enklere sånn, å bli skrevet til enn å møte meg ansikt til ansikt på lukket avdeling? Jeg antar du er en som tar den letteste utveien.

Jeg antar at en som bruker helgen sin på å ikke forstå beltebruken på meg, burde prøvd å forstå helt andre ting denne helgen. Som hvorfor vi har et helsevesen, hvorfor noen trenger mer hjelp enn andre og hvordan vi skal hjelpe hverandre, i stedet for å finne ord som sårer meg og andre som har valgt å være åpne i en blogg eller ei Facebookgruppe.

Men det er greit. Jeg har plaster i skapet og ikke benskjørhet. Dessuten eksisterer mentale krykker, om jeg skulle være så uheldig å falle ned trappa som jeg pleide å si jeg gjorde før når jeg hadde klemt armer og ben i døra, i selvskadende hensikt. Det var bare et uhell.

Jeg vil avslutte innlegget med å takke de som har nytte av bloggen min. Jeg fortsetter å skrive. Det er ikke bare troll i verden. Og jeg tror nett-troll er mennesker også. Mennesker som kanskje forstår at jeg skjønner at andre mennesker også kan ha det vanskelig. Det er jo derfor jeg skriver, for at de også skal ha noe å kjenne seg igjen i i Internettjungelen. Jeg blir ape og finner på en apestrek. I morgen! Da kan vi le igjen.

bw10hodetoverIllustrasjon: Nefer Kane dukke

17 kommentarer om “Til Nett-troll og andre medmennesker

  1. Denne bloggen føles sikkert som en god og varm kappe for vennen din, som etter det jeg forstår, har blitt mobbet eller dårlig behandlet. Flott at du reiser deg for en som trenger det!

    Likt av 3 personer

  2. Hei. Mange innspill I forbindelse med dårlige erfaringer her. Som mann med Asperger Syndrom mener jeg mange av oss er vanskelige å forstå og hjelpe. Vi er nok ofte ekstra originale I tanker og

    Likt av 2 personer

      1. Hei, Ove Kristian. Jeg skjønner beklageligvis ikke helt hva du sikter til eller hva som er motivene dine.

        Mitt poeng har bl.a. vært å formidle at mennesker er kompliserte og ulike individer. Jeg har faktisk selv Asperger Syndrom. Jeg merker faktisk så å si daglig på kropp og sinn hvordan det er å leve i en tid hvor alt skal graderes, hvor alt skal plasseres på skalaer, og hvor følelser og tanker skal passe inn i alle slags overfladiske adjektiver.

        Jeg merker ellers så å si ukentlig ubehaget med den nyanseløse virkelighetstilnærmingen vi er preget av i en tid hvor alle skal tenke og handle lynraskt, og hvor det ikke er særlig plass til filosofiske tilnærminger. Jeg opplever at jeg får både identitetsproblemer og andre problemer av det!

        Så holder kanskje dette nå. For jeg kjenner deg jo ikke. Aner ikke om du har Asperger Syndrom selv eller ei.

        Likt av 1 person

  3. Jeg selv takler ikke manipulasjon av noe slag, og måtte selv kutte ut en person på twitter, nylig. Ikke fordi det han skrev, egentlig var så veldig ille, men fordi det var så på siden, og at det virket ikke som om han greide å argumentere mot meg på en logisk måte i en poltisk diskusjon. Emnet vi diskuterte, kunne like gjerne vært om månen er en gul ost, eller hvorvidt jorda er rund eller flat. Jeg tror jeg ville taklet det like dårlig åkkesom. Han prøvde å finne ut av, tror jeg, hvor det var jeg står poltisk, spurte først: «Rødt der, altså?» Noe jeg svarte «hos meg? Nei……Deretter refererte han til min «meningsfelle» Donald Trump……

    Vel, det ville i såfall vært en svært sær kombinasjon, da, å tilhøre partiet Rødt politisk, OG være meningsfelle med Trump. Temaet vi diskuterte, var kommunesammenslåinger og TISA/TTIP. Selvom Trump har uttalt en eller annen gang at han visstnok er imot TISA/TTIP, er ikke det det samme som at vi på noe som helst plan er meningsfeller……

    Jeg liker overhodet ikke å kutte ut noen, og skrev et innlegg om episoden på bloggen min.:
    https://hkhavik.wordpress.com/2016/04/16/sarbarhet-og-manipulasjon/

    Liker

  4. Hei Audun. Jeg har ikke Aspergers, men lider av schizofreni. Og leser bloggen grunnet nysgjerrighet på både Aspergers og tileggsdiagnoser.

    Jeg kan være litt vinglete og er ikke så direkte i væremåten min. Vil ikke såre andre.

    Likt av 2 personer

  5. Har AS, og er på nettet og sier det som jeg mener. Det er altfor mange med politiske korrekte meninger som ikke tør, kan eller vil si noe pga at de er redde for konsaekvensene. Hvis du spør meg om noe, får du et svar, men ikke det du forventer, men det er et ærlig svar. Godta det for mange med AS klarer ikke å lyve…er ikke det bra da?

    Likt av 1 person

  6. Hvis man sier det direkte, og med en god intensjon i det man sier, så (tror jeg) kan jeg akseptere det aller meste uten å oppfatte det som sårende kritikk, men som konstatering av fakta…..det er når jeg får følelsen av at intensjonen bak kanskje ikke er helt god, det er da det blir som mest vanskelig, føler jeg kanskje. Så prøver jeg å ta høyde for at jeg kan misforstå intensjonen, da, men det er ikke lett alltid, det der.

    Likt av 1 person

  7. Hva er det som tåles så dårlig her, da? Det hadde kanskje ikke så mye sammenheng med innholdet ellers I bloggen. Men er jeg «falsk» fordi jeg formidla at jeg har diagnosen? Er det fordi jeg formidla at jeg ikke finner meg til rette med alt som preger samtiden? Jeg beklager, men dette blir jeg ikke helt klok på!

    Liker

Legg igjen en kommentar