asperger syndrom · sosialt · spesialinteresser

Særinteresser og kommunikasjon 

Jeg koser meg med lyd og bilder. Da er jeg i mitt ess. Jeg har et ess i ermet. Det er ditt. For talentet mitt, er ikke musikk. Det er ditt. Du har egenskaper utenom gjennomsnittsmennesket. Og du har valgt ut meg som venn. Det er ganske rart, men ikke rarere enn å være klovn i eget liv. Smil og le, det er meg – hei.

Nå skal jeg skrive om hvem du er. En venn, en bekjent, en som kan skrive mer enn bekjente kan. Om meg, til meg. Komponere, synge, inspirere. Og jeg er inspirert. Derfor har jeg laget denne dukkefilmen på ett minutt.

Etter et minutts titt går vi videre. Gjennom dagen vår. Og folk flest glemmer kanskje, at det er interessene mine som er livet mitt og dine interesser som har knyttet deg til meg. Det er ikke kjæresten, samboeren eller barnet som er livet mitt. Jeg har ikke de . Men jeg har fotokameraet. Knips. Og så lager jeg bilder.

Jeg bruker språket også, til ordbilder. Du syns kanskje klokken ti er helt greit å si, men jeg legger til dig, og får tidig. Og så ler jeg og du skjønner ikke vitsen med å leke og tulle med språket mitt. Jeg burde brukt språket til å sette ord på hvordan jeg egentlig har det, alt det vanskelige. Men det kan jeg ikke.

Med Asperger syndrom har jeg ujevn begaving. Noe er jeg god på, noe er jeg elendig på. Sosiale relasjoner driter jeg på draget i. Og jeg tar ord bokstavelig og ser for meg et lite trivelig dobesøk. Bank, bank, kommer det gjester? Smil, du er på video. Jeg lager en film, snart, jeg må bare sette sammen noen hundre bilder først. 

5 kommentarer om “Særinteresser og kommunikasjon 

  1. Jeg har også en ujevn profil, og har til dags dato ikke greid å lære meg den lille multiplikasjonstabellen, heldigvis finnes det kalkulatorer på både mobiltelefonen og på nettet……:) Jeg spurte min psykolog, hun som ga meg asperger diagnosen, i sin tid, om det med nonverbale lærevansker, for den diagnosen greide jeg bedre å se meg selv igjen i, enn asperger, ihvertfall på det tidspunktet. Hun mente at nonverbale lærevansker hører innunder min asperger diagnose, andre mener det er en separat diagnose, som noen med asperger har, og noen ikke. Så de lærde strides visst littegranne, kanskje, på det punktet. ❤

    Likt av 1 person

  2. Og jeg hater ballonger som smeller, det har jeg alltid gjort. Holder meg for ørene og venter, nesten stiv av skrekk, på smellet. Jeg er sensitiv både overfor ull (barneull går an, såvidt), altfor tette klær, strammende klær, hudkontakt (til en viss grad), lyder, lukter, for sterkt lys og liker meg i tordenvær, hvis strømmen har gått. Da blir det så stille og deilig.

    Dengangen jeg var som mest ivrig etter å spille på piano, benyttet jeg ethvert strømbrudd til å finne fram et stearinlys, sette det på pianoet, og spille. Nøt hvert sekund som strømmen var borte. ❤

    Da kunne jeg for eksempel spille denne, om en vekter, som går i mørket, og som hører spøkelser.:

    Liker

Legg igjen en kommentar