asperger syndrom · sosialt

En annen måte å operere på

Med opplysning i tankene fra gårsdagens innlegg vil jeg skrive et innlegg til ettertanke om at Asperger er et annet operativsystem, akkurat som IOS og Windows er ulike hverandre. Det ene TRENGER ikke være bedre enn det andre og vi blir likt av ulike mennesketyper. Men det ville vært klart enklere å fungere slik flertallet fungerer.

Både Windows og IOS er store og godt utbredte nå, så vårt operativsystem er vel et slags tredje om vi skulle befunnet oss i datauniverset. Alle gode ting er tre og så skriver jeg meg bort til skogen. Dette er en styrke og svakhet på samme tid.

Flere med Asperger er som meg kreative mennesker som både assosierer mye og tar ting bokstavlig og deretter leker med ordene. Vi fungerer ofte ikke så godt i grupper, men bedre individuelt eller sammen med en god ledsager. Vi er ikke roboter, vi har bare litt problemer med å tilpasse oss normen av og til. Det kan gi seg utslag i det sosiale samspillet som mangel på øyekontakt eller klumsete håndhilsing. Det jeg skriver om er hvordan vi fungerer, sorterer og trekker oss tilbake.

«God ettermiddag, jeg heter Helene». Det er sånn jeg kan begynne en samtale og med: «Hva heter du?» «Hva har du spist til middag?» Og så plasserer jeg deg i kategori om jeg kan snakke med deg eller ikke. Det er ikke sikkert jeg kommer meg på nett med deg (særlig ikke hvis du ikke spiser middag som får dagen til å passe inn i en hverdagslig rutine/et regime).

Asperger syndrom er et usynlig, sosialt handicap. Vi gjør så godt vi kan i det sosiale; prøver å starte samtaler og prøver å ta initiativ. Noen ganger blir vi for mye, spør for mye eller sier for mye om ting andre ikke vil vite av. Andre ganger trekker vi oss forsiktig tilbake for en time out etter å ha vært sosiale. Vi er ikke einstøinger av den grunn. Vi trenger bare litt rom til å tilpasse oss omgivelsene og sortere inntrykk.

Og så var det sommerferie og forventninger til alle mennesker. Vi står med begge beina i en sånn tid nå. Noen med Asperger reiser med danskebåten alene, blant annet en mann jeg kjente. Da er han i samme båt som de ferierende, men slipper å forholde seg til de rundt seg ved å føre dialog med dem. Han kjenner dem jo ikke! Han har altså funnet ut den ideelle måten å fungere på ferie på for han. Han glir inn i mengden.

Blir jeg friskere og mer velfungerende, kjøper jeg båtbillett. Tur retur København. Kanskje treffer jeg han der og sier «Hei har du spist middag.» Fordi jeg bryr meg! Les/tolk: Empati og kjærlighet oppstår også hos aspergere.

comic5Dukke: Av Irrealdoll. Utdrag fra virkeligheten.

4 kommentarer om “En annen måte å operere på

 1. Ingen dum måte å beskrive det på, det. Selv ser jeg på sett og vis for meg en slags boksemester inni det utmerkede (tja) huet mitt, jeg, som hamrer løs på en annen del av hjernen som ikke funker så bra. Tidligere en gang så har jeg også sett for meg at man setter en 1,3 l. motor inn i en Audi Quattro eller noe deromkring, og ser hvor fort det da går an å kjøre…..og uten å vite så mye om bilmekanikk, for det gjør jeg ikke, så antar jeg allikevel at da går det ikke så fort, og at man tyner motoren maksimalt i oppoverbakker.

  Og mens jeg da allikevel er inne i bilens verden, så gikk ikke det å skaffe seg bilsertifikat, i sin tid, så veldig kjapt for meg. Teorien gikk som hakka møkk, der hadde jeg ingen vansker, men kjøringa, derimot, den gikk sånn passe. Etterhvert fikk jeg da meg allikevel et varmt sertifikat i hånda, på temmelig skjelvende ben, for bilsakkyndige kjeftet på meg ca. et kvarter for en feil jeg begikk under oppkjøringa (som jeg egentlig potensielt kunne strøket på), og kunne begynne å kjøre bil.

  Og heldigvis så gikk det ikke som i denne sangen her, jeg har hatt sertifikat sammenhengende nå i 30 år….:

  Likt av 1 person

 2. Hei! Jeg er selv en kvinne med aspergers og jeg fant nettopp bloggen din. Synes du er flink til å forklare hvordan det er å leve med aspergers ☺ og det er fint å lese fra en annen kvinne sitt ståsted. Gleder meg til å følge bloggen din! Du er god ☺

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk for tilbakemelding. Jeg fortsetter å skrive. Bare spør om du lurer på noe fra mitt ståsted. Nå sitter jeg i kulestolen min og forbereder dagens blogg.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s