tilleggsvansker

Alle de andre

Alle de andre får lov, sier jeg inni meg, som man brukte som argument som barn, som voksen, har jeg lært at livet er urettferdig og at det bare må være sånn, noen ganger. Jeg har lært meg å leve under vanskelige forhold og jeg har lært meg å takle ting jeg ikke ville taklet som barn, fordi jeg er voksen. Jeg trenger ikke lenger alltid like mye cola i glasset selv om jeg er opptatt av balanse i relasjoner. Vi er forskjellige, får forskjellig, behandles ulikt – og det er greit. Jeg sammenligner meg likevel med andre mennesker, for jeg har ingen lik meg å se på.

Det kjennes urettferdig at bare fordi jeg er syk, kan jeg ikke ta enkle valg på egenhånd som alle de andre tar. Det handler om å miste makt og kontroll, selv om jeg forstår hvorfor jeg er fratatt friheten. Det er min egen skyld sammen med et komplekst sykdomsbilde. Noen bestemmer at jeg skal spise. Når, hvor mye og hva. Riktignok har jeg en finger med i spillet. Og jeg spiller russisk rulett!

Heldigvis har noen is i magen. Heldigvis får jeg lov til å være tynn. Det gjør det mulig for meg å holde ut utfordringene jeg har som Asperger. Ikke alle Aspergere er anorektiske, men noen er. To av ti med anoreksi har i følge en svensk undersøkelse asperger i bunnen. Det handler om et misforstått behov for kontroll, som har løpt helt galt av sted.

Alle de andre spiser bare frokost før jeg har fått i meg både frokost og lunsj og kanskje enda et måltid. Jeg trenger kontroll på alle de andre også. Vite hva de gjør når. Vite at de får i seg nok mat. Det er så slitsomt. Dette er et behov jeg har for kontroll og forutsigbarhet. Det er meg, samme hvilke diagnoser jeg har. Jeg liker ikke å skylde på diagnosene mine, men de kan hjelpe meg (og deg) å forstå handlingsmønster og tankegang i lys av dem, som nei takk til is med anoreksi.

Jeg passer på at de får i seg middag, alle de andre. Det har kommet noen fine suppemixer på Rema 1000. Kjøp en ferdiglaget suppe og en pose med kjøtt, kylling, fisketerninger eller grønnsaker. Jeg har fått flere til å prøve dem ut. Kan anbefales, i følge ganske sikre skilder. Sykepleiere, ekstravakter og hjelpepleiere. Og hvorfor ikke lage hjemmelaget peanuttsmør? En papegøye spiser peanøtter. Herm etter strenge rutiner. Mat kl. 15.30.

structure2Bare en fuglekropp, eller papegøye fra Amerika? Eller, det er en dukke fra Kina, av DC.

3 kommentarer om “Alle de andre

 1. Jeg skjønner det kan være lett å sammenligne med andre. Føle at man er urettferdig behandlet! Selvom noen selvsagt må ta valgene så du får mat, forstår jeg godt at det føles vanskelig. Mangelen på kontroll. Selvom jeg aldri har vært i samme situasjon som deg, har jeg også følt andre ta all makt og kontroll fra meg. Hva sitter man igjen med da? kan jeg ofte tenke.

  Det minner meg om et dikt jeg skrev i august i fjor, før vi ble kjent med hverandre:

  ”Bruk av tvang”

  Følelsen
  av at andre har makten
  over din skjebne

  Følelsen
  av at andre skal bestemme
  hvordan du
  skal leve

  Følelsen
  av å bli
  umyndiggjort

  Jeg er glad for at du passer på at andre får i seg middag, og forstår behovet ditt for kontroll. At det kan gi deg noe. Du vet jo at jeg gjerne deler hva jeg spiser, jeg synes det er hyggelig at noen gidder å høre på det. Når jeg forteller i detalj til mamma hva jeg har spist og kost meg med i løpet av dagen, synes hun ofte det er kjedelig.

  Apropos suppemixer på Rema 1000, jeg tror faktisk den tomatsuppe er vegansk, mener noen skrev det et sted! Det må jeg sjekke ut, i så fall skal jeg kjøpe den.

  Det var et fint og melankolsk bilde du postet av Carol, den fine fuglen! Hun er vakker og det er du også ❤

  Likt av 1 person

 2. Noe av det jeg har lært gjennom bloggene dine, er at selv om en FORSTÅR en situasjon fullt ut, er det ikke det samme som at man kan takle det som skjer, eller at man kan kontrollere sine følelser i situasjonen. – En viktig erkjennelse!

  Jeg er på reise, har veldig vekslende forhold for Internett, men jeg leser tre-fire blogger i slengen, når nettet er på min side..

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s