asperger syndrom · Funksjonsnivå

Påvirkning: Hvordan Asperger syndrom virker inn på et menneske (meg)

Asperger syndrom påvirker livet mitt. Det er ikke lenger noen hemmelighet. Det er ikke lenger dekket over av et sjenert smil. Det er utlevert, i boka mi og bloggen min. Det står i journalen og i rettspapirer. Helene har F84.5 Asperger syndrom.

Asperger påvirker livet mitt på godt og vondt. Asperger gjør at jeg har behov for stabilitet. Asperger gjør at andre prøver å gi meg det, når de vet at det er noe ved meg som trenger det.

Asperger gjør at jeg takler uforutsette hendelser variabelt. Noen ganger reagerer jeg nærmest allergisk. Da svarer jeg må å gjøre noe jeg kan, når jeg får samlet meg igjen. Men først kommer ofte en utagering eller et sinneutbrudd. Kanskje bruker jeg sterkere ord enn du ville brukt i samme situasjon. Jeg er språklig sterk.

Asperger gjør meg til en kreativ, skapende sjel. På bare noen minutter, kan jeg redigere ti-tjue bilder og skrive en bokanmeldelse eller flere blogginnlegg. Jeg kan på kort tid produsere en bok. Det er frustrerende at redaktører ikke jobber like fort og konsentrert som meg.

Asperger gjør at jeg har blikk for detaljer. Jeg ser små ting fremfor helheten. Det gjør at jeg husker øyeblikk du ikke la merke til, fordi de for deg bare var en del av en hel dag. En vanlig dag. Men stopp opp, frys bildet, som med et fotoapparat.

Asperger gjør at jeg krangler med meg selv. Jeg er veldig usikker om jeg må ta valg. Jeg kan ikke følge magefølelsen som du. Jeg er ikke trygg nok i meg selv. Samtidig krangler jeg med andre, for å se hvor jeg står, kjenne etter hva som er rett og galt. Det blir mye galt. Krangling gjør meg veldig stressa.

Asperger gjør at jeg trenger tid til meg selv. Det betyr ikke at jeg fysisk må være alene, for fordi jeg har selvskadingsproblematikk er jeg ikke alene. Men det betyr at jeg må få slippe å snakke og konversere hele tiden, også i situasjoner du syns det er naturlig at vi snakker sammen.

fightInside fight. Modell: Av Twigling.

3 kommentarer om “Påvirkning: Hvordan Asperger syndrom virker inn på et menneske (meg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s