asperger syndrom · sosialt

Forhold(er) som holder?

Med Asperger syndrom, er relasjoner ofte vanskelige. Man sier at mennesker med Asperger syndrom har vansker når det gjelder å forholde seg til andre mennesker. Jeg har igjen brukt SPISS forlag som kilde når jeg har søkt fakta om dette store temaet som jeg selv kaver så utrolig mye med.

Det handler om å være sammen med andre mennesker, være sosial, kunne ta kontakt, opprettholde kontakt og tilpasse seg andres behov. Samtidig skal man visstnok holde fast ved sine egne behov. For meg er denne balansegangen veldig skjør. Jeg balanserer på en tynn, tynn line, og stort sett trår jeg utenfor og faller og slår meg. Vil du vite hvordan det er?

Det er å få blåmerker som ikke synes utenpå kroppen. Det er å få rifter i selvtilliten. Det er å ønske å gråte, mens man smiler for å tilfredsstille noen, kanskje også for å beskytte seg selv, for man er så uendelig sårbar.

Theory of mind, eller å ha en teori om andres tenkning eller og ta andres perspektiv, kreves for å få til balansen der man holder kontakt med andre mennesker og er sosial. Mange med Asperger har vansker med å skaffe seg og å beholde venner. Da jeg vokste opp, trodde jeg det var fordi jeg var nerd ingen inviterte meg på fest. Nå ser jeg at det kanskje er fordi jeg har Asperger syndrom. 

Det er urettferdig. Men hvem har sagt at verden er rettferdig? Det blir aldri balanse samme hvor mye jeg ønsker det. Jeg er takknemlig for de relasjonene jeg ikke ødelegger, forholdene til andre mennesker som består. Takk. 

baby-1150109_640Livet ut. Foto: Pixabay

3 kommentarer om “Forhold(er) som holder?

  1. Dette stemmer veldig godt over ens med mine egne erfaringer. Forhold som varer er vanskelig å få til, nettopp på grunn av den balansegangen du snakker om. Jeg har en tendens til å gi for mye, og tenke altfor lite på meg selv – og da skjærer det seg alltid. I fremtiden vil jeg prøve å tenke litt mer på meg selv også, helt fra starten av. Selv om det ikke føles helt riktig for meg. Det er faktisk en absolutt nødvendighet.

    Får bare krysse fingrene for at jeg ikke faller av på motsatt side neste gang.

    Likt av 2 personer

    1. Lykke til på balanselina. Det er ikke så lett å danse heller med asperger, mange av oss er litt klumsete, og det hjelper ikke på selvtilliten å ikke mestre en par-dans. Det var en liten digresjon, men det er sånn hodet mitt spinner videre på ting. Jeg vil gjerne gi tilbake i vår relasjon i alle fall. Takk for at du leser.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s