asperger syndrom · bokanmeldse · sosialt

Tankespinn – en barnlig bokanmeldelse

unnamed

Kari Stai (f. 1974) er forfatter og illustratør, og aller mest kjent for bøkene om Jakob og Neikob. Nå spinner hun på tankene og lager boka Tankespinn. Den har kommet ut på Samlaget forlag og er en vakker og klok bok om det som rører seg i hodet vårt av fantasi og tenkte katastrofer. Jeg kjenner meg igjen.

Barn med Asperger tenker ofte veldig mye på det som skjer rundt seg, er kreative og har en livlig fantasi som av og til dukker opp i mangel på venner. Tankespinn treffer blink når det gjelder katastrofetanker.

Kari ønsker å formidle til barna at flere enn de kan ha krevende tanker. Hun vil også fortelle at tanker kan deles og derpå bli lettere. Tunge tanker sprekker når de kommer i sola, som trolla gjør, viser boka oss elegant.

I boka er Ada hovedperson. Hun er god til å fantasere, og med fantasien tar Ada både seg selv og bestevennen Rolf lett opp i verdsrommet. Rolf blir alltid med Ada på det flygende teppet hennes og i kastanjeraketten.

Men da den nye jenta Vilde kommer inn i gata med en trampoline, vil heller Rolf ned fra verdensrommet og få fart og spenning på ekte. Tankene til Ada slår knute og blir tunge som store steiner.

Jeg ser for meg steinene både i hodet og magen og jeg er redd hun får vondt, blir ulykkelig og desperat. Steiner lar seg ikke forme og er harde. Ada trenger sårt en venn til fantasiene sine og savner Rolf.

Kari har skrevet og illustrert en fortelling om alle de tankane som kan krølle seg som spagetti inni eit lite hode, et hode som Ada selv sier er stort fordi det bor så mange tanker inni det. Det store ytre, rommer en gedigen indre tankegryte.

Kari skriver litt om hva som kan skje når man tenker uten å dele tankane sine med noen. Da kan man finne på å stjele, lyve og gjøre drastiske ting for å ordne opp igjen. Det gjør meg oppmerksom på mine egne tankemønstre og når jeg går meg totalt vill.

Kari skriver om boka: Eg håpar Tankespinn vil gi barn ei oppleving av å bli forstått og sett som bærarar av krevande tankar. For ungar har ikkje lang livserfaring nok til å kunne vite heilt kva tankar faktisk er, og at tankar eigentleg berre er fantasi og luft.

Tankene mine er mer fugler på flukt mellom skyene med navnet mitt på vingene sine, for jeg fatter heller ikke helt dette med at de bare er luft når det står på, selv om jeg er voksen.

Jeg anbefaler denne lille, kloke boka på det varmeste. La oss dekke bordet sammen, koke spagettien så den blir fleksibel og formbar og sette oss ned å dele et tankefullt måltid mens alle trolla sprekker.

P.S Minner samtidig om boklanseringen av min siste bok «Dømt til å (over)leve» i Litteraturhuset i Oslo i morgen klokken 15.

En kommentar om “Tankespinn – en barnlig bokanmeldelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s