asperger syndrom

Ukjente mennesker

Når jeg møter nye mennesker, får de enten for lite eller for mye respekt. Aldri helt passe. Jeg tror det kommer av at jeg er redd. Unge, pene sykepleier-damer stempler jeg ofte som dumme og de sterke, veltrente mennene som maktsyke. Det er ikke fordi jeg vil skape konflikt, men jeg er redd for å trenge disse menneskene og for at de skal trenge at jeg er på en bestemt måte.

Jeg trenger å erfare i møte med de nye menneskene at det er takhøyde for nettopp meg. Jeg leste en gang et forslag å skrive til ukjente mennesker på en lapp eller skilt i en bok om Asperger. Det skulle stå: Jeg har Asperger syndrom og noe om at jeg kunne bli usikker av nye mennesker.

Det er sikkert og visst, men noen ganger føler jeg også at jeg ser tvers gjennom disse menneskene og avslører deres motiver. Jeg har vondt for å tro at de bare har gode hensikter. Jeg føler på deres karrierejag og pengesug når de tar på seg ekstra arbeidstimer, jobber overtid og blir her lenger enn arbeidsdagen tilsier.

Jeg trenger, før jeg blir trygg på de ukjente menneskene, å føle at jeg er god nok og å bli anerkjent og likt for den jeg er. Liker de meg ikke, vil jeg helst få det i klartekst så kan vi holde passe avstand. Jeg vil ikke risikere å bli glad i mennesker som ser på meg som et unødvendig problem.

Og det er nettopp problemet – det at jeg er i behov av hjelp fra andre, noen ganger på sykehuset ganske ukjente mennesker. Mitt forhold til «nye» folk er relativt svart-hvitt: Aksepterer og liker, kanskje nesten elsker, eller aksepterer og liker ikke, kanskje nesten hater.

2 kommentarer om “Ukjente mennesker

  1. En gang var jeg ung (og blond), men slettes ikke dum. Jeg tok en høyere utdanning, og etterpå jobbet jeg all den overtid jeg fikk, for det kostet å ha et barn som utagerte når han hadde det som verst. Jeg gjorde det av flere grunner. Jeg likte jobben min, og følte at jeg kunne gjøre en forskjell med de jeg jobbet opp mot, jeg brydde meg om dem, og ville de skulle ha det best mulig. Høye levekostnader for vår lille familie; ved å tjene mer, kunne vi kjøpe tjenester og «ting» som gjorde det bedre for oss. Jeg elsket mitt barn over alt, selv med de utfordringer vi hadde, med flere penger var alt enklere! Utdanningen jeg tok, gjorde jeg av kjærlighet til nettopp dette yrket, det å få jobbe med mennesker med ulike behov, jeg prøvde å se hva som trengtes, men ikke alltid like enkelt da jeg ikke er tankeleser! Nå er jeg så gammel at jeg kanskje om noen år selv trenger mye hjelp.Vil de se meg, hjelperne, ivareta mine behov? Se det er jeg ikke så sikker på! Men jeg skal si i fra, bli hun brysomme gamle, kanskje et unødvendig problem, men det skal vi ikke bry oss om, for det er det som er godt med å bo i dette landet, vi får hjelp, i alle fall til det mest nødvendige, og den som ber, får, som oftest….Jeg kan ikke lese dine tanker, og du kan ikke lese mine tanker, men spør vi hverandre, blir det kanskje enklere for oss begge. For vi er mennesker med behov, alle sammen. Jeg liker deg, og føler jeg kjenner deg litt utfra det du skriver, men det er også av egoistiske grunner jeg følger bloggen din, jeg vil bli et bedre menneske som skjønner mer om jeg slumper til å treffe noen som deg!

    Likt av 1 person

    1. Takk for gripende kommentar. Jeg er også veldig glad for mange av de som er unge og kanskje blonde og til og med de som driver med kampsport, men vi må møtes og fortjene hverandres respekt. Du har fått min! Jeg håper, at når du trenger hjelp selv, får du igjen for timene du har brukt. Men sikker, det er jeg ikke. Skriv gjerne igjen, jeg blogger for sånne «egoister» som deg. Takk.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s