asperger syndrom

Kunsten å leve med Asperger syndrom

Å leve betraktes noen ganger som en kunst. I all kunst, altså også i kunsten å leve, blir kunstneren bedre bare gjennom øvelse. Innsikten om kunstens hemmeligheter finner man ved at man begår feil. Det er jeg både lykkelig og smertelig klar over!

Når man har et syndrom som Asperger, står man litt sårbar, som en sart akvarell. Søler du vann på meg eller bruker for skarpe redskaper, revner huden, papiret eller lerretet. Det gjør vondt når det går hull på utsiden vår, og sjelen er der naken, som om døra til hjertet står på vidt gap.

Når man har Asperger, kan man bli veldig flink til noe fordi man har et eget perspektiv og en måte å oppfatte verden på. Man kan også ofte holde ut lenge, være utholdende, som en langdistanseløper løper maraton. Utholdenhet er nyttig i all kunst og perfeksjonisme.

Men vi får livets gnagsår og skrubbsår mens vi utholder og utfolder oss, for verden er ikke alltid forsiktig, myk og varsom som en pensel-kost ment for akvarell. Og kanskje heller du for mye vann på papiret, som om jeg var unyttig som en rose – som du ville ha til å vokse fortere.

Gi meg ro(s), gi meg space. Jeg må leve i midt eget tempo og erfare mine egne feil. Jeg må lage skisser før jeg tør å presentere maleriet, for jeg skjønner at jeg sårer deg med mitt utsnitt. Jeg må få be om forlatelse, bearbeide bildet og oppleve at livet går videre selv om jeg kom skjevt ut – med kommentarene mine. Livet fortsetter da for meg, som et maleri har evig liv på Nasjonalmuseet uavhengig av hva slags kritikk det har fått.

2 kommentarer om “Kunsten å leve med Asperger syndrom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s