Fredagsfint · skriving · tilleggsvansker

Fredagsfint #10

I dag runder jeg av rekken med fredagsfint med å vise frem en festfrokost av en fiktiv tekst jeg skrev i Forfatterkurs hos Nooa nettskoler. Det er fint å skrive, fantasere og produsere! Handlingen er oppdiktet, jeg er ikke jeg-personen i teksten. Les og nyt, bordets gleder.

Rike reker

Jeg er hjemme. Det står karamellbrune vafler på bordet. Hvem lager sukkervafler til frokost? Det er fest. Jeg hører stemmene snakke med hverandre, rundt bordet. Stemmene er høyere enn bordet. Bordet har bein. Jeg sparker til leggen. Jeg får vondt i tåa. Glassene klirrer.– Sitt nå rolig, sier pappa mens han spiser uten å tenke. Han sier det for sent. Jeg får blåmerke på tåa.

Jeg prøver å finne på noe å si gjennom nybaktduften. – Takk for maten, jeg er forsynt, jeg er mett. Toppen av kransekaka, smaker søtt på ordene men jeg sier ikke det. Jeg sier ikke at jeg ikke trenger vaffelhjerter mamma har stekt med godt smør. Hjertet i brystkassa pumper blodet rundt. Jeg er hjemme. Det er fint.

Vi må måle blodtrykk mellom måltidene. Sykepleierne sendte med et apparat. Jeg legger hånden på bordplaten, treffer en tallerken med pulsåren. Den snurrer rundt og rundt. Jeg følger den med blikket før jeg ser opp, møter mammas nese og pappas øyebryn. Og skjegget. Skjegget har egg i seg. Jeg sier det høyt. – Pappa, du har egg i skjegget.

I overgangsfasen må vi følge med verdiene, telle kaloriene. – 80 kalorier i egget ditt, smatter jeg. Mamma tvinner på tommeltottene. Jeg er i siget. – Det er fint å være her, sier jeg. Mamma skjenker to desiliter juice, som dr. Ahlgren har skrevet på kostplanen. Jeg lurer på om jeg hørtes tørst ut. – Det er avtalen, sier mamma og jeg svelger. – Kriterium. For å være hjemme, leser jeg på leppene hennes.

Jeg er hjemme. Jeg klyper meg i armen. Pappa brer munnen ut i et gudesmil. Mamma skåler, sier dette er champagnefrokost. Pappa har skapt bordets prakt, unntatt vaflene. Jeg vil le, kanskje Gud kan høre, det glade, lykkelige, forvokste barnet. Jeg er hjemme. Pasienten på permisjon. Guds øyne rettet mot meg! Jeg ler av alt som beveger seg, som om pappa (Gud) kiler meg på magen. Kriblende kremter jeg, klar for neste replikk.

– Det er fint vær. Det er fint selv om det regner grått. På sykehuset var lufta ørkentørr. Hjemme er det vått. Fuktigheten beføler meg fra vinduet. Svevende hav! Jeg er hjemme. Rekene som heter scampi er svære. Pappa legger åtte svinerosa på tallerkenen min. Jeg snurrer den igjen, som en karusell. Stolen er snurrende karusell. Jeg gynger fra side til side. Stolen er en båt.

Jeg tenker på scampiene som svømte i havet. Jeg vil ringe til Sjøforsvaret! Jeg vil spørre om kjemperekene som stirrer meg i senk er norske, sorterer saltet mellom leppene. Jeg fisker opp mobiltelefonen. Pappa sier jeg må spise nå. Mamma sier telefonen kan vente. Jeg har ikke ører. Jeg bruker tommeltottene og sjekker saldoen på kontantkortet. Jeg vil ikke høre. Jeg er hjemme.

Har jeg nok i saldo til å ringe Sjøforsvaret? Rekeslekta svømmer i magen min. Jeg er svulmer. Mamma heller i mer juice. Pappa sier jeg kan gå ut i stua når jeg har spist opp halvskiven. Jeg svelger alt ned: Scampien. Pappa. Juicen. Mamma. Vaffelhjertet. Meg selv. Mamma gir meg en klem over spisebordet. Hvor mye har de lagt i denne frokosten? Scampi er rike reker for rike folk, tenker jeg. Husholdningsbudsjettet sprekker som eggeskallet på pappas fat.

Jeg reiser meg. Jeg regner på kalkulatoren på telefonen. Jeg er hjemme. Jeg trekker i buksa som faller av hoftene mine. Rumpa er nesten bar. Den hadde vært et storslått spisebord og jeg tenker på kjæresten min. Vi kunne delt reker og hvitvin, hvis han eksisterte. Jeg er ensom.

Jeg ringer Kirkens SOS, gratisnummeret. Hvordan har du det i dag? sier han som kaller seg Jo. Det reker ikke deg, sier jeg.

juniblomster2BLOGG
Fredagsfint
 
er en felles spalte med Livets rose. Hver fredag blogger vi om noe vi synes er fint. Det kan være alt fra hverdagsgleder til bok- og filmanmeldelser, tekster eller fotografier. Dette er tiende og siste innlegg til spalten i denne omgang.

5 kommentarer om “Fredagsfint #10

Legg igjen en kommentar