Uncategorized

Å kaste kjøtt

Jeg så på Farmen søndag 28. oktober. Jeg kjente jeg ble litt forferdet. De hadde slaktet en hjort og brukt kjøttet til ulike matretter etter mentors oppdrag. Men for å sabotere ukesoppdraget så en storbonde, Nikolai, ikke skulle oppnå finalekniv, saboterte Kjetil ved å kaste leverposteien i skogen. Det opprørte meg.

Jeg er ikke vegetarianer, selv om jeg pga. anoreksien ikke har så mye vanlig mat på menyen, og da ei heller kjøtt, så er jeg ikke vegetarianer av natur. Men noe i meg, blir opprørt når jeg ser at dyr drepes for at vi skal få mat, mens noen kaster det brukbare kjøttet et bytte har dødd for. Og dette er tv-underholdning! Leverposteien fra en skjør hjort, jeg tenker på Bambi på isen, ble til jord, i beste sendetid på TV2.

Jeg syns det er grotesk å lage mat av kjøtt for å kaste den. Allerede som barn lærer vi at vi ikke skal kaste mat, men spesielt kjøtt kjente jeg at det gjorde vondt inni meg at ble kastet. Det er noe som har levd, og som har dødd på grunn av oss mennesker, for å dekke våre ernæringsbehov. Jeg håper kveldens episode ikke opprører meg like mye. At kalven får fred. At kua blir melket. At mennesker og dyr lever i symbiose, og at dyrene behandles – og de av dem som spises blir slaktet – med respekt.

Jeg kjenner noen mennesker som er vegetarianere og veganere og jeg kjenner selvsagt mange, mamge mennesker som spiser kjøtt. Alle deler kan jeg forholde meg til. Men de som kaster maten for å ødelegge for andre og oppnå egen gevinst, det kan jeg ikke forholde meg til. Det er matmisbruk og sløsing av dyreliv. Det hadde til og med vært bedre om Kjetil hadde laget seg et herremåltid faktisk, med luksus leverpostei. Jeg spiller opp til debatt – eller en søndagsdans.

Jeg visste ikke, da jeg så Farmen for en uke siden, at bildet av hjorten skulle feste seg til netthinnen min. Men jeg glemmer nok aldri den brune hjorten og den grå leverposteien, med skorpe på, tømt ut i skogen under et tre for å råtne. Det er mer enn jeg kan leve med, uten å forsøke å sette ord på følelsen. Behandleren min er ganske opptatt av at jeg sier fra og forklarer meg når jeg reagerer på noe. Bare sånn kan man forsøke å forstå hverandre og hvorfor episoder oppstår. Dette likte jeg altså ikke!

Hvordan ser du på kasting av dyrekjøtt?

En kommentar om “Å kaste kjøtt

  1. Jeg er fullstendig enig med deg, Helene ❤ Vi kaster ikke mat for underholdningens skyld, ikke ellers heller….Husker jeg tok studentene på Høgskolen i Vestfold for mange år siden, de skulle kaste egg på blink, innomhus! Det ble bare med et forsøk!
    Vi får krysse fingrene for kveldens episode, som jeg IKKE ser på, men jeg kan jo språket, som jeg sier, så jeg følger med fra sidelinjen!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s