Funksjonsnivå · Hverdag · tilleggsvansker

Feiende flott (om å ha hjemmehjelp)

Hva? Kan ikke pasienten/brukeren vaske selv? Har hun ikke energi? Er hun fatatt? Er hun lat?

Jeg vet ikke hva jeg skal svare på min egen selvkritikk. Jovisst kan jeg vaske, men jeg blir fort stresset og overveldet om jeg ikke har full kontroll. Og det føler jeg ikke at jeg har når jeg må håndtere mange elementer på en gang.

Jeg kan konsentrere meg om å ta bilder eller skifte på sengen, men skal jeg både rydde, pakke, vaske og holde oversikten på samme tid, mister jeg det totale bilde. I tillegg er ikke kroppen min så sterk. Dette fører til en sterk angst og stressreaksjon inni meg, en følelse av mislykking og maktesløshet, som noen ganger vil føre til det destruktive selvskadende mønsteret mitt.

Mange med Asperger, får hjelp til å rydde. Det er ikke fordi vi ikke gidder å ta i et tak, men fordi vi sliter med å få endene til å møtes noen ganger. Da mener jeg ikke økonomisk, men helt bokstavelig når vi skal legge sammen sakene våre hvis vi ikke får til det systemet vi ønsker oss. Vi kan henge oss opp i detaljene og slite med å få alt gjort. I tillegg har noen av oss andre diagnoser, som svekker oss fysisk – for eksempel spiseforstyrrelse.

Min hjemmehjelp er en søt jente med blondt hår. Hun har på seg arbeidsklær og svinger på støvsugeren som jeg selv sliter med å håndtere. Den er jo så tung! Jeg hjelper lett til med å finne frem sengetøy og slikt, og til sammen blir det flott og beboelig i omgivelsene mine. Den lille timen i uka, utgjør en stor stor forskjell. Jeg skammer meg likevel litt, fordi jeg føler jeg burde klart alt sammen i livet mitt selv og dette er nok en ting jeg kommer til kort i.

6 kommentarer om “Feiende flott (om å ha hjemmehjelp)

  1. Jer er hjemmehjelp og mor, og har en voksen sønn med Asperger. Jeg hjelper hver uke med husvasken, men det varierer hvor mye som er nødvendig. Jeg ser veldig lett på huset, hvor slitsom uke har vært :-). Har han brukt mye energi på jobb, er ikke overskuddet der for husvask i tillegg. Men jeg vet han prøver! og noen ganger er det derfor lite å gjøre, og har han gjort det meste selv. Vi tar det som det kommer 🙂

    Likt av 2 personer

  2. Jeg leste dette innlegget for noen dager siden, og har faktisk gått og tenkt på det. Du beskriver det så godt. Jeg burde så absolutt hatt noe hjelp med rydding og vasking i huset, men den følelsen av nederlag over at jeg ikke klarer det selv, noe jeg liksom burde klare, den følelsen er så sterk. Det er selvfølgelig helt tullete at jeg tenker slik, og jeg skal lese innlegget ditt igjen og gå noen runder med meg selv. Kanskje jeg omsider tør å få litt hjelp i huset? Takk for et veldig bra innlegg!!

    Likt av 1 person

  3. Jeg vet godt hvordan her ville sett ut, sannsynligvis, dersom jeg ikke hadde hatt hjelp. Sånn at selv om jeg også har syntes det har vært litt ugreit å motta slik hjelp, så trenger jeg den! Sånn syns jeg at du også bør tenke! For du har ikke bedt om å ha de utfordringer som du fra fødsel av har hatt! Så det så! ❤ Litt musikk her. ❤ : Og her, i påvente av våren, det er ikke så lenge til det snur mot vår igjen. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=d5QmRZJcMrg

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s