samfunn · Uncategorized

Fredagsfjernsyn: Sykt bra med Cecilie Kåss Furuseth

NRK har klart det. Den nye dokumentarserien på NRK, «Sinnssykt,» gir et åpent, ærlig og saklig innblikk i livet til personer med alvorlige psykiske lidelser. Cecilie Kåss Furuseth, som selv har bipolar lidelse, møter mennesker med ulike utfordringer gjennom seks episoder.

Første episode, der vi får møte Espen med OCD – tvangslidelse – ble sendt denne mandagen og hele serien er tilgjengelig nå i NRK TV (nett). Jeg så fra 1-6 og ble beveget, samtidig som alt ble formidlet på en måte jeg tenker vil treffe også mennesker som ikke står nært psykisk sykdom fra før av. Den noe lettbente i stilen, med innspill av animasjon, når frem, ufarliggjør og funker.

Serien tror jeg bidrar til å redusere stigma, skam og tabu som er knyttet til hvordan mennesker med en sinnslidelse er og hvordan livet deres arter seg. Samtidig tar til tross for den folkelige tilnærmingen ikke serien lett på tilstandene – den får frem hvor farlig og vondt det kan være, og at mange i denne gruppen mennesker faktisk sliter så mye at de vil dø. Det handler om å møte mennesker når dem trenger det: å våge å stille de vanskelige spørsmålene. Serien gav meg på en måte en klem fra et varmere samfunn; en omsorgsfull (speil)refleks.

bloggtvfredagbeskåret

Fredagsfjernsyn er et innlegg om noe jeg har sett på tv i arbeidsuka, selv om jeg ikke jobber men det har ingenting med saken å gjøre eller det har nettopp det for: mange av oss er engasjerte i samfunnet likevel og tven er et vindu til å betrakte.

Reklame

En kommentar om “Fredagsfjernsyn: Sykt bra med Cecilie Kåss Furuseth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s