bokanmeldse

Livet som eget ansvar

Jeg har lest Den edle kunsten å gi f**n av superblogger Mark Manson, USAs mest solgte sakprosabok i 2017, gjort tilgjengelig på norsk ved Gyldendal forlag (anmeldereksemplar). Dette er først å fremst en selvhjelpsbok som ikke baserer seg på at andre sier hvor fin du er og pakker deg inn i positivitet.

Det er en ærlig bok om realitetene i livet vårt. Det er en bok som våger å si fra at dette faktisk er vårt valg. Vi velger ikke problemene våre, men vi velger hvordan vi skal håndtere dem.

Vi velger også hvilke verdier som er viktige for oss. Hvis vi har verdier som ikke er bærekraftige, kan det hende vi må forkaste dem. Det er smertefult og vi kan miste identitetsfølelsen vår, men som Mark får fram: Det er verdt det.

Boka jager ikke etter mer, mer, mer. Den viser oss det fine i å heller ha et stabilt og ærlig forhold enn å ha mange kjærester, store reiseopplevelser osv. Det kan være veldig fint å forplikte seg. Også til seg selv – med verdiene under stadig revurdering. Teksten fortsetter under bildet.

Boka var lettlest, men samtidig mye å fordøye. Jeg tror jeg vil lese den omigjen hvis jeg føler meg litt ekstra nedstemt en dag. For det handler om å ikke føle seg berettiget til å ha det dritt, det bærer nemlig ingensteds. Det som bærer, er å tillate seg å gi litt faen, forstå det Mark Manson sier om å «la oss være ærlige, dette går til helvete og det må vi bare leve med» og vite at man faktisk tar feil hele tiden.

Boka rister av seg tiårene vi har blitt fortalt at positive tanker er nøkkelen til et godt liv. Det skal noe annet til, uten at det egentlig er så negativt. Det gjelder å kjenne sine begrensinger, godta avvisninger, ikke kjenne seg berettiget til alt mulig og rett og slett innse at man faktisk skal dø.

Når vi omfavner redslene våre, feilene våre og usikkerheten vår, kan vi finne motet, utholdenheten og nysgjerrigheten vi jager etter. Jeg går derfor på jakt etter det oppriktige, det sanne og noen ganger jævlige. Først når jeg kjenner smerte, vet jeg at jeg virkelig virkelig kan leve et godt liv. Ironisk, men kanskje sant om jeg tør stole på denne selvhjelpsboken. Jeg vil våge å være.

Boken anbefales om du ikke er ute etter å få sydd puter under armene, men heller vil være rustet til å stå i en storm og virkelig oppdage det gode livet i en vanskelig hverdag. Vær beredt (og våg sammen med meg og andre mennesker).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s