sosialt

Jeg – en dobbeltmoral

Mange med Asperger er veldig ærlige. Det er også ganske typisk for meg. Jeg føler sterkt, og formidler av og til det jeg tenker, spesielt om jeg blir sint eller utrygg på noen. Problemet er at det ikke faller i god jord alltid, samtidig som jeg ikke tåler så godt å få med samme mynt tilbake. Jeg blir lei meg og vil plutselig dø, når jeg står i en konflikt.

Dette gjør, at relasjonene mine er sårbare. Selv om jeg er glad i andre mennesker, kan jeg komme til å kritisere hvis jeg har det vondt inni meg. At følelsene mine stikker seg ut rett og slett, og biter fra seg. Nesten som en hakkekylling kan jeg være mot mennesker jeg ikke liker så godt.

Jeg skylder ikke på noen. Ei heller på en diagnose. Jeg bare erkjenner at dette er et svakt punkt hos meg. Dette med å rakke ned, hvis jeg opplever relasjonen skjør og uforutsigbar. Jeg trenger ærlighet, men er ikke noe flink til å takle sannheten hvis den rakker ned på personligheten min. Jeg-et mitt er svekket. Jeg trenger å høre at jeg er bra nok fra andre.

Men det er ikke sånt man snakker om, i hverdagen. Derfor blir det ofte underkommunisert og alt jeg fanger opp, er kritikk eller kommentarer som jeg KAN tolke negativt, som kritikk av meg og jeg-et mitt får en reaksjon der jeg sårer tilbake, selv om det kanskje var ment helt nøkternt og var litt ugjennomtenkt. Jeg er selv så innmari gjennomtenkt, at jeg ikke skjønner at folk sier ting de ikke mener. Det går stikk i strid mot mitt instinkt – jeg synes det er vanskelig å snakke og si ting jeg ikke står 100 prosent inne for.

Utifra alle disse tankesprangene og refleksjonene, er jeg nok selv litt dobbeltmoralsk siden jeg selv sier ting jeg ikke ville tåle så godt å få i retur, samtidig som jeg prøver å være et godt menneske i samfunnet vårt som er ærlig men varm om hjertet og såkalt høflig.

En kommentar om “Jeg – en dobbeltmoral

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s