bokanmeldse

Å lete, å etterforske, å finne?

Jeg har lest en ny roman av forfatter Benedicte Meyer Kroneberg som debuterte i 2010. Ikke bli borte er en roman om å flykte til London, forsøke å redde datterens popularitet og velvære, vekk fra mobberne i Norge, og å tilpasse seg andres forventninger.

Tittel: Ikke bli borte.
Forfatter Benedicte Meyer Kroneberg.
År: 2019.
Forlag: Tiden Norsk forlag (lesereksemplar).

Vibeke er psykolog som jobber med pasienter med unnvikende personlighetsforstyrrelser og Torbjørn jobber på ambassaden. De er vellykkete, men flyttingen har vært tøff. Spesielt for Ella. Hun blir ikke en annen i storbyen og utlandet, selv om forholdene skulle gi henne en ny start. Mens jeg leser, får jeg et innblikk i en jente som kaver.

Men så kaver alle de voksne også. De som ikke har fått det til å lage det trygt nok. I et London i omskiftninger, aner konturer av frykten for terror når et tog blir stående stille, såkalt ekstremvær mens det høljer ned og kanskje Brexit også, denne usikkerheten. Romanens handling er lagt til nåtid og er høyaktuell.

Boka er skrevet i tredjeperson, det er ingen jeg-stemme. Likevel kommer vi overraskende nær og under huden på spesielt Vibeke. Vi følger henne gjennom dagen Ella blir borte etter lunsj på skolen, gjennom regnet, kunstutstilling, arbeidsoppgaver som psykolog og på let som mamma. Det er håp balansert med følelsen av å komme til kort.

Dette er en varm bok om å ikke høre til. Det er et kjølig fellesskap der de andre mødrene på skolen er hjemmeværende og i samme bås, mens Vibeke er litt utenfor. Det er om å finne sammen med de få hun har igjen: familien. Jeg blir ydmyk, redd og varm om hjertet og om hverandre. Boka evner å berøre. Jeg er rørt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s