asperger syndrom · sosialt

Sterk preferanse knyttet til interesse

Mange med Asperger, kaver og har motvilje med small-talk, sladder, tull, løgner eller samtaler som mangler en «funksjon», men noen av oss er kjent for å engasjere seg i det selv.  (Kilde: Tania Marshall). Jeg for eksempel, griper tak i det lille av forutsigbarhet jeg kan ane fra andres hverdagsliv – som hva de skal ha til middag. Det får en funksjon for meg, som et slags bindemiddel i dagens struktur.

Videre har vi ofte motvilje i forhold til løgner, jeg tar veldig på vei når mennesker lyver. Men samtidig er vi ikke alltid bedre selv, vi kan lyve. Vi er kjent for å være ærlige, men løgner oppstår likevel. Det er litt vondt å innrømme, men jeg trenger det for å få verden til å henge på greip og være holdbar. At jeg på en måte kan kontrollere den litt, ha styringen, regien.

Og videre der igjen, er samtaler knyttet til interessene mine noe jeg søker. Jeg søker egentlig alt som passer til min interesse og vil gjerne ha klær med Canon sin kameralogo på. Jeg vil ha symboler for Asperger/autismespekter også, siden jeg føler det som en del av min identitet og noe jeg ikke vil holde skjult.

Jeg snakker gjerne med andre som har samme interesser, samtidig som jeg kommer til kort hvis de snakker om hverdagen – med unntak av middagene og rutinene. De kan jeg forstå. Men jeg sliter med å forstå når mennesker som en dag snakket med meg om foto, neste uke ikke sier hei engang når jeg dukker opp i fotoklubben igjen.

Sånt er fryktelig forvirrende for meg. Jeg trodde det at vi hadde interessen til felles, limte oss ihop.

Reklame

3 kommentarer om “Sterk preferanse knyttet til interesse

  1. Men det er ikke opplagt på samme måten som Canon-logoen. En puslespillbrikke _kan_ bety flere ting, så det er ikke 100% «aspergerlogisk».

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s