bokanmeldse

Hjelpe og trøste

Den siste Ellingboken, Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen (Cappelen Damm 2020, anmeldereksemplar) har blitt beskrevet som en bonus til oss lesere. Å hvilken bonus det er!

Jeg ble tatt med på en lesereise, der Elling tar for seg romanen Lanzarote av Michel Houellebeqs. Og det blir faktisk en reise, for Elling evner å leve seg inn i romanen og tar med seg både en yngre utgave av Annelore Frimann-Clausen, som han leier sokkelleilighet hos, hennes avdøde mann og sin gamle venn Kjell-Bjarne inn i handlingen på øya.

Handlingen veksler mellom
å nyte hotellfrokost på luksushotell med svømmebasseng på Lanzarote og å spise kotelett alene på Grefsen. Og mellom å være kongen i frokostsalen og å sitte helt alene i boden og noen ganger skamme seg. Om å legge litteraturen som et stort prosjekt, og å få det vanskelig i forhold til sex-senene, slik at han ikke vil låne vekk boka til Annelore som er oppriktig interessert i tittelen Lanzarote, hun har jo feriert på stedet.

Samtidig får vi vite litt om jeg-personen i romanen Eling leser, som ingen kan hjelpe, på reisebyrået før avreise. Og jeg tenker videre på det litt hjelpeløse og forvirrede som oppstår rundt en særegen personlighet som Ellings. Jeg vil hjelpe og trøste, men det klarer han utmerket godt selv.

Fantasi og virkelighet utspiller seg som like levende i boka foran meg. Som like reelle scenarioer. Ambjørnsen evner også å skrive så levende at jeg lever meg inn i Elling, at det er som om det er han som skriver hele boka og ikke forfatteren (Ambjørnsen). Elling signerer også med E, slik han gjorde da han var «surkålpoeten» som skrev dikt og smuglet inn i pakker med surkål på butikken, i en tidligere Ellingbok.

Dette er en bok
som gjør seg i samlingen, og er en kroning på verket for de som har de tidligere utgivelsene. Den er også et godt innslag uansett ha man har av litteratur fra før av, fordi jeg for eksempel tenker jeg vil åpne den igjen når jeg ønsker meg en tur inn i Ellings univers – å ta en liten virkelighetsflukt samtidig som den er en reality check med sin sårbarhet. Den står seg som enkeltbok også. Takk, Elling. Terningkast sterk femmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s