bokanmeldse

Sympati

Jeg har lest det er ikke synd på meg men jeg syns det av Maren Granrud (Flamme forlag 2020, lesereks). Det er en roman som kjennes ut som en blanding av diktsamling og sitatbok. Boka setter livet på spissen med mange gullkorn, og alt er høydepunkter. Hovedpersonens nedtur blir en opptur for meg!

Hovedpersonen lever i det moderne samfunnet med Dr. Martens som lege, og en hau i hjelpesystemet som hun dealer med, deriblant en lege som ikke skjønner hun trenger en psykolog når hun selv føler det blant annet:

«fastlegen min sier jeg ikke får henvisning til psykolog lenger fordi han mener det ikke er noe galt med meg men jeg tror han bare sier det fordi han vil ligge med meg og ikke tenner på gærninger»

fra s. 8 i det er ikke synd på meg men jeg syns det

Hun jobber liksom for forståelse og jeg kjenner jeg heier litt på henne, der hun forklarer oss ironi og ler mellom det jeg opplever som tårene. Hun er en sånn ironisk arbeidsmaur i eget liv. Hun skriver lekende om alt fra psykiatri til følelser til forelskelse til sex til døden.

begravelsen min også kjent som meg og min situasjon

fra s. 20 i det er ikke synd på meg men jeg syns det

«jeg skulle likt å se en gravstøtte der det står resting in pieces»

fra s. 169 i det er ikke synd på meg men jeg syns det

«hei jesus skal vi henge»

fra s. 133 i det er ikke synd på meg men jeg syns det

Boka er setninger satt opp i ulike avsnitt, uten punktum og store bokstaver. Jeg likte denne boka godt. Jeg må både tenke mens jeg leser, over livets faser, og jeg kan le med. Den er annerledes og et friskt pust i samtidslitteraturen, på en måte en samtidssatire? Tung agenda servert lett på fat. God appetitt, terningkast fem.

«instagram er mitt liv som fotoautomat»

fra s. 176 i det er ikke synd på meg men jeg syns det
Reklame

2 kommentarer om “Sympati

 1. Denne: «hei jesus skal vi henge» … den er morsom men ikke intelligent

  Jesus er med Gud i Himmelen (siden Påsken litt siden – Himmelfartsdagen?) … vi er Her. Jesus er Jesus. Du er du. Og Gud er Gud. … Og en destroyer (jm. Bibelen) er en Lawless dersom ikke i Hæren for Hærverkens skyld.. Hæren også responderer til Allah og hvis de er intelligente så Tror de på Allah og Profetens Advarsel med all kjærlighet og det uten respekt

  Urboerene: Før i tida Spiste Løvene mange av oss *sa Bestefar med et smil*

  Mvh
  Mustafa

  Liker

  1. Ja, det kan jeg være enig i 🙂 At den er morsom selv om kanskje ikke små sånn hvis man tenker på det som skjedde etterpå, som også er en del av troen og religionen. Men det er litt artig med sånne tekster likevel, i bokform, når de får en til å humre litt – og også setter i gang videre refleksjon som hos deg og meg nå. Ønsker deg en god søndag!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s