bokanmeldse

Hunderettigheter

Anton, TV-stjernen fra «Fra bølle til bestevenn» på NRK1/NRKTV, er en uvanlig og spesiell hund. Nå kan vi lesere bli bedre kjent med han. Cappelen Damm (lesereksemplar) har gitt ut to bøker nå i høst, en for de mindre barna og en for alle. Innlegget fortsetter under bildet.

Barneboka «Anton vil ikke gå på tur» av Amadeus Blix og Jens A. Larsen Aas, er morsom og treffende! Spikeren på hodet der Anton sitter hjemme og spiser kyllingskinke i stedet for å bli med ut for å skaffe skinken. Den har korte setninger og masse morsomme illustrasjoner. Den handler om at Anton ikke vil gå på tur, og vil bestemme selv. Innlegget fortsetter under bildet.

Og når Anton bestemmer, blir det faktisk tur – til slutt. Det synes jeg illustrerer godt dette med integritet og selvbestemmelsesrett i eget liv, og at også hunder har meninger som man tilpasser seg og tar hensyn til. Aksepten og respekten, lukkingen og hjertevarmen barna og de voksne utøver er full av kjærlighet.

Men selvsagt
må også en hund gjøre noe som ikke er det mest lystbetonte, akkurat som både barn og voksne. Hunder må jo komme seg ut! Ut å tisse, strekke på bena, for eksempel. Hunder har ikke bleie, kan ikke tisse i «buksa».

At eierne er glad i han, er veldig tydelig og fint for meg å se som medmenneske og hundemenneske. At selv en med en problematisk adferd, blir elsket. Kanskje slik vi elsker og tar vare på hverandre i en familie. Anton er et familiemedlem.

Dette er en varm og forståelig,
nær og øm barnebok med en humoristisk snert. Anbefales spesielt til høytlesning for barn som har hund i familien. Den gir en forståelse av hundens individualitet og behov, at det er et liv det er snakk om. Voksenboka skal jeg også ta for meg, i et senere blogginnlegg. Den er av Monica Sagen og Fredrik Holmen. Jeg ser frem til mer hundekjærlighet – og innsikt i helt spesielle Anton.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s