bokanmeldse

Ørneblikk

Jeg holder øynene åpne for bøker om å stå opp for andre, og seg selv, våge å ta steget ut og ta vare på hverandre. Martine Grande er ute med boka Ørn (Samlaget 2021, lesereksemplar fra forlaget). Det er en bildebok for barn, som virkelig setter mobbing og mot på agendaen.

Sam liker ikke å gå ut å leke med de andre barna. Han vil være inne med undulaten sin Ørn. De to er gode venner, og ingen kan plage han og kalle han pingle som Gorm gjør.

En dag ser Sam en ny jente utenfor som er like gul og fin som Ørn. Han åpner vinduet mens hun fyker forbi på sparkesykkelen sin. Da flyr Ørn ut av vinduet.

Selv om Sam er redd for å gå ut, må han ut for å få fuglevennen sin trygt hjem igjen. Ute oppdager han Gorm og vennene hans. Gorm sier pingle. Men det er ikke til han, men den gulkledde jenta. Da må Sam gjøre noe. Han klarer ikke å se på at noen er slemme mot andre.

Hva Sam finner på, kan du få lese selv. Det er originalt og ganske morsomt, uten at det skader noen eller gjør noen noe vondt. Det handler om å dra nytte av hverandre, egenskaper og vennskap. Snart fyker Sam på sparkesykkel mens Ørn sitter på den nye jentas hode.

Dette er en liten bok av stor verdi. Den er om vennskap og utenforskap, og om å vokse seg sterkere. Den er skrevet på nynorsk, med korte og enkle setninger og store, fargerike illustrasjoner. Jeg anbefaler å lese for de største i barnehagen og de yngste i skolen, og snakke rundt boka. Den kan også leses flere ganger.

Reklame

En kommentar om “Ørneblikk

  1. Kan anbefale bøkene til Christian Beck: «Det organiserte vanvidd» og «Hypersosialisering». Han påpeker det problematiske med den posisjonen såkalt «sosial kompetanse» har fått i skolen og samfunnet generelt.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s