bokanmeldse

Kunstkritikk

Et knusende godt formidlet essay har jeg akkurat lest. Tilttelen på boka er Til stede og er skrevet av Tommy Olsson (Kolon forlag 2020, lesereksemplar fra forlaget).

Det er et kunstkritisk blikk på spesielt institusjonen Høstutstilllingen. Forfatteren skildrer sin kritikk, og deltar selv på utstillingen (statens kunstutstilling nr. 130) som en slags sosial skulptur under tittelen The Art Critic is Present. Forlaget skriver: «Verket bestod i at Tommy Olsson satt ved et bord, tilgjengelig for alle slags samtaler med publikum, forbipasserende, fremmede og bekjente. En del av bakgrunnen for prosjektet er at Tommy Olsson i flere år har kritisert Høstutstillingen og at han nå byttet side fra kritiker til selv å bli et verk. Prosjektet ble beskrevet som performance, sosial skulptur og relasjonell estetikk og hadde uventede møter og konklusjoner som konsekvens.»

Boka Til stede er en dokumentasjon av hans erfaringer fra prosjektet og en redegjørelse for motiv, årsak og faktisk erfaring, samt resultatet av å møte så mange mennesker på så kort tid. Det er en samtale om kunst, som til tider beveger seg langt utenfor bordet de samtaler ved. Jeg får lyst til å delta, for det er slik kunst er for meg. Den strekker seg oppover og skaper noe nytt.

Språket er frekt men samtidig nyansert og engasjerende. Siden essey er en sjanger jeg ikke kjenner så godt, føler jeg ikke jeg er kompetent nok til å sette et terningkast. Derfor ønsker jeg bare med å levere denne opplevelsen som et friskt pust til bøker man kanskje vil lese, enten man er kunstner, kunstkritiker, lesehest eller bare samfunnsengasjert.

Reklame

5 kommentarer om “Kunstkritikk

  1. Han gjør noe glemt, sier jeg for-domsfullt. Jeg sliter med å formulere følgende slik jeg leste det i en kroppspråk bok (?) ifølge moderne vitenskap, at det er «med en klype salt»: 4 Bevissthets Nivåer.

   1. Ubevisst Kompetent
   2. Bevisst Kompetent
   3. Ubevisst Inkompetent
   4. Bevisst Inkompetent

   Du kan rokkere på de 2 nederste i min mening, de to øverste er Kategorisk Korrekt. Nr. 1 er ifølge ukompetente i Norge 1. Klasse person og en god leder. .. Likevel er han ikke i faresonen som «ubevisst» dvs alkoholikker? Jeg mener nr. 2 at man skal være *Kompetent og Edru* og alltid klar til å slå til og at personen i dette andre ekte tilfellet er den beste lederen.

   Fordi Gud sier: Alkohol og Gambling har nytte og skade (dvs begge er topp), men skadene større enn nytten (dvs. Edru er alltid bedre)

   Så spørsmålet er: Kommer han med noe nytt?
   Svaret er: Det er et godt spørsmål fra en Gay (glad) leder – korriger meg. Men jeg er en Sint leder. En Asperger. Jeg er bedre i mitt tilfelle. Takk for innspill; men ditt spørsmål er nedstemt og liken din tilbakketrukket .. akkurat her.

   PS: Jeg er rimelig sikker på at dette er Fire-Delingen jeg leste. , ydmykt sagt.

   Liker

   1. Hvis han gjør det jeg tror han gjør, så er det ikke noe nytt (bare resirkulerte Fluxus East – greier) , men det er derfor jeg skal sjekke ut boken.

    Likt av 1 person

   2. Det er OK å ikke sjekke også, og å spørre Helene 🙂 gitt hun vil fortelle deg hva hun tenker som en Asperger. Andre Aspergere kan hjelpe til.

    Jeg liker at du responderte på meg. Jeg liker også at jeg ikke er både «Extrovert og samtidig Introvert» – også. Vi floker ned (jeg sier ned fordi jeg er gutt, helene sier opp fordi hun er en jente) misforståelser hvis vi og kommer i kontakt. And beyond..

    Det er innfløkt og for noen mye å be om; jeg vil at jeg skal fostres opp av folk, ikke bare undergravd. Jeg har / hadde større behov for oppmerksom og sånn fordi jeg er, ikke Grandios som over-legen (som er under-lege, han/hun spesifikt) sa men jeg har en Grandeur en Kongelighet ved meg, også Helene ifølge Asperger Expertene sagt med dagigdags språk. At vi har en Grandeur betyr ikke vi er Kongen i seg selv, det betyr vi er Kongelige i Kongens nærvær.

    Kongen sier spesifikt:
    81:8-9 og når levende begravde pikebarn blir spurt om hvilken synd de ble drept for,

    Kilde: http://norskkoran.no/Les/?Surah=At_Takwir

    Liker

 1. Ikke noen opp eller ned i livet, hvis ikke det existerer en Gudommelig (Kongelig) vilje, dom og prøvelse – *Imam Ja’faar Al-Sadiq*

  Ikke tenk som Hollywood sier at Jafaar i Aladin er den onde magikkeren. Jeg fikk den i dag.

  Mvh Mustafa

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s