bokanmeldse

En velsmakende bok

Jeg kastet meg over «maten:» – boka Om mat av Dag Solstad (Forlaget Oktober 2021, lesereksemplar fra folaget). Det er en bok i den nye serien til forlaget, kalt Oktobers korte. Det er bøker om livets små og store ting, der hver bok tar for seg et tema.

I boken til Solstad, Om mat, er det utdrag fra mange av hans romaner. Det gav meg virkelig mersmak til å lese mer av han! Men først, litt om denne vesle boken på ca. 90 sider.

Bakpå står det blant annet: Bør ikke den som vil forstå Solstad udødelige karakterer T. Singer, professor Andersen, Bjørn Hansen, gymnaslærer Pedersen – også studere hvordan de spiser?

Jo, det synes jeg, etter å ha lest og fått en sosial forståelse av matens funksjon i det miljøet og de karakterene som skildres. Mat er tradisjon, samarbeid, hverdag, livsnødvendig, livsnytelse og ikke minst kultur.

Alle utdragene handler om mat og servering. Alt fra matvognen på toget til flesk i ei panne, som blir fest. Hvert utdrag danner et kapittel, og begynner med et sitat du finner igjen i utdraget som en «forside». Forsmaken gav meg appetitt til å kaste meg ut i kapittel etter kapittel.

Matscenene er så rike at jeg får øynene opp for slike karakteristikker og skildringer i litteratur forøvrig som berikelse av litteraturen, til fornøyelse og forundring. Hvordan omgås vi egentlig sosialt, uten tradisjonene og rammene mat gir oss? Maten pirrer og gjør levende. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s