bokanmeldse

Varm samtidssatire fra Saabye

Lars Saabye Christensen har høstet mange omtaler for den nye romanen En tilfeldig nordmann (Cappelen Damm 2021, forhåndseksemplar fra forlaget). Jeg har brukt de siste dagene sammen med boka, og gjort meg kjent med den tilfeldige nordmannen Gordon Mo.

Gordon Mo, en grå byråkrat, ansatt i Landbruksdepartementet. Men så blir trykket for stort, og han koker over. Det skjer i det skjulte på mange ulike hoteller på Østlandet, men en dag mister han kontrollen når han blir beæret med kake i departementet for sin lange tjeneste. Fortelleren i boka, gir oss det raske resultatet på det som kunne vært en langt historie: dagen derpå jobber han ikke der lenger.

Ferden går nå til behandlingssteder i inn- og utland, der han møter Bare Meg, og gjennom rettssystemet. Kollegaen Unni Løp i Landbruksdepartementet, hevder seg trakassert og anmelder han, nemlig. Bare Meg, fortelleren og en forsvarsadvokat for alle plass i Gordon Mo sitt hittil ensomme liv. Plutselig sier han at han har en venn, og det er ganske sterkt å lese.

Der han tidligere har kokt over alene, blir nå hans karakter utnyttet og brukt til å forstyrre politikk og samfunn via offentlige møter og foredrag de oppsøker. Der er visjonen at han skal utagere og ødelegge tilstelningen og sabotere budskapet/målet.

Samtidig pågår pandemien Covid-19. Smittevern gjør at alle må være mer nøkterne og tilbakeholdne i livet, slik Gordon Mo har brukt å leve hjemme for seg selv. Statsministeren taler til folket. Smitteverndrakter er angstens garderobe, og kommer på døra til fortelleren ved mistanke om at han kan være smittet, da hans nabo fru Halvorsen var positiv.

Dette er med andre ord en up-to-date samtidsroman. Den er skrevet som en satire og er tatt på kornet og er morsom, samtidig som et alvor skinner gjennom. Romanen er også varm, med omsorg for både Gordon Mo og andre tilfeldige. Vi er alle spesielle.

I begynnelsen av romanen, syntes jeg den var litt underlig. Jeg klarte ikke komme helt inn i stemningen. Men da jeg hadde lest noe videre, var jeg frelst. For meg begynte boka på en firer (den var jo hele tiden velskrevet) og endte på en sekser på terningen (den ble noe mer enn bare flinkt språk). Det var en flott reise å være med på!

Romanen står seg for meg som en bok som kan fortelle noe om tiden vi lever i nå, til de som kommer senere. Både pandemien og personlighetskarakteristikken av mennesker som lever under press eller føler de har gått seg fast på jobben. Å tråkke i det grå, for så å eksplodere som et fyrverkeri, og så kanskje gå tilbake igjen? Jeg får opplevelsen av at ting er som de er, også om vi går på trynet. Vi kommer gjerne tilbake til det som var og beholder den status. Det er kanskje typisk for nordmannen ano 2021? Anbefales, på det varmeste.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s