bokanmeldse

Kanskje stillhet betyr lykke

Jeg har lest Egen maske først av debutant Camilla Bogetun Johansen, Cappelen Damm 2021 (lesereksemplar fra forlaget). Boka handler om Ulla Morild Hansen, en dame på nesten 30 år, som rett etter en svenskehandel der hun ikke var helt på rett kjøl, blir kastet ut av hybelen hun låner av tante Hege. Ulla har verken tid eller ressurser til å finne seg et skikkelig sted å bo, og Tante Hege og hennes kvinnelige flamme etter at onkelen døde, leier en campinhytte på Brverøya til henne. Hun vil aldri mer snakke med tante Hege og kaster mobilen. Ulla har sine sterke reaksjoner, og jeg liker å lese om dem.

Ulla tenker på fulger og tenker på at de ligner på dinosaurene som levde lenge før oss og tenker i det hele tatt mye på veldig mange ting. På Beverøya, uten innlagt vann men med NAV-penger på bok bestemmer hun seg for å redde den lakserike Repparfjorden som blir utsatt for dumping av avfall og dermed forurensning. Hun er på flukt, men når noe innhenter henne ser det ut som hun er savnet i stedet for jaget. Jeg vil ikke røpe mer i min omtale, det ville ødelegge leseopplevelsen – og den skal leserne mine få beholde! Jeg må heller i stedet bare anbefale å lese boka snart, for den er virkelig noe for seg. Ulla får meg til å smile – og sette pris på min egen annerledeshet også.

Johansen skriver levende, og spesielt morsomt til tider. Det er språklige bilder og et perpektiv som får meg til å le med hjertet. Jeg har plukket ut noen sitater fra boka jeg liker godt.

«Ikke alle liker god mat, noen liker andre ting.»

s. 12

«I et liv uten seire blir det ofte til at man feirer hver dag.»

s. 15

«Folk er som mygg, du må la dem komme til deg, sa han.»

s. 40

«Det er noe med de formative årene, at smaken setter deg, den er som baken, delt i egen og andres og etterhvert som en blir eldre, blir det stadig vanskeligere å like noe annet enn favorittskinka.»

s. 93

«Folk sier flere ting om det som ikke er bra enn det som er bra, så kanskje stillhet betyr lykke.»

s 106

Dette er en roman om psykisk helse, men uten å gjøre det til et big issue. Den rommer i stedet hele mennesket, og de pårørende rundt det. For den bevittgjøringen, gir jeg boka terningkast 6. Den kan leses av alle, som har et hjerterom for medmennesker og som kanskje har lyst til å le litt av seg selv eller skråblikk på livet. Jeg blir lykkelig.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s