asperger syndrom

Hjelpemidler og behandling

Asperger er en funksjonshemning, ikke en sykdom. Syndromet kan ikke behandles, men legges til rette for. Vi skal faktisk ikke endres! Gjør det vondt å se noen nær deg streve og strebe, eller begge deler, uten å føle du kan gjøre noe? Da har jeg noen enkle hjelpetips du kan bruke for å gjøre dagen til den du elsker litt bedre. 

Det finnes flere nyttige hjelpemidler. Noen har god nytte av timeplaner og andre av visuelle tegninger av hva de skal gjøre. Lister kan også være fint, lister der vi kan krysse av på det vi har gjort. Da kjenner jeg på mestring. Unner du oss det? Vi klarer kanskje ikke å dusje uten at du setter det i gang, men når vi har klart det tar vi gjerne en synlig stjerne i boka, eller på lista. Da vet vi at det er godt gjort. Vi er like intelligente som deg, men vi bruker mer krefter på enkle gjøremål. 

En del med Asperger syndrom sliter med å føle hvor kroppene sine er. Jeg en av dem. Derfor sitter jeg med beina snurret rundt hverandre. Da kan det hjelpe med en spesialdyne, protac kuledyne, vi kan ha over oss for å finne ro og ballanse. Den har kuler inni seg og er nesten som en ballbinge i dyneformat. Jeg har en slik dyne. Jeg har også en slik stol. Jeg sitter fint i det når jeg skriver. Da vet jeg at om litt, skal noen lese og forstå oss bedre. Og kanskje slipper du å kjenne på maktesløsheten. Du KAN gjøre en forskjell.

Se på hva jeg klarer og ikke heng deg opp i det jeg ikke får til. Vis meg at du elsker meg, uten å forlange klemmer fra meg. Kroppskontakt kan være litt vanskelig. Men SI gjerne at nå ville du ha gitt meg en klem, da vet jeg det og kjenner meg ivaretatt.

Heng en kalender på veggen uten å gjøre noe nummer ut av det. Det er av og til vanskelig for oss å vise deg at vi har behov. Men uten kalender, svever jeg i løse lufta. Gi meg en klokke, enten et veggur eller et armbåndsur, der jeg kan følge tiden vår sammen, hele tiden. Kall det kvalitetstid. Den er vår. 

Reklame

5 kommentarer om “Hjelpemidler og behandling

  1. Dette var nyttig! Takk. Jeg kjenner ingen med samme problematikk, men det er jo stor sannsynlighet for at jeg treffer på noen en gang!

    Liker

    1. Stolen ligner en stor sacosekk. Det er kuler inni den og den har to tunge lapper til å brette over seg. Deter protac som lager dem også. De har også fotskammel med kuler i,

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s