spesialinteresser · Uncategorized

Jeg designer setninger

Det beste jeg vet, er å skrive. Jeg skriver og skriver. Jeg har egen skrivemaskin bare for å være trygg på at jeg alltid kan skrive, selv om strømmen går over hele den nordlige delen av jordkloden og alle penner i verden er utsolgt. Jeg har kjøpt nytt blekkbånd til den, så den skriver svart nok (på hvitt). Vi med Asperger syndrom er vare for forandringer (mange av oss) og jeg er derfor forberedt på det mest utenkelige av det tenkelige.

Jeg skriver for meg selv og jeg skriver for andre. Jeg vil forandre verden. Jeg vil åpne øynene til folk flest. Jeg vil lukke mine egne og sovne, fordi det er så mange inntrykk jeg utsettes for. Mange med Asperger syndrom er følsomme for lukt, lyd og andre sanseinntrykk. Jeg skriver natta etterfulgt av smilefjes: «Natta :)»

Jeg har en stereotyp adferd og rigide rutiner for å kompensere for inntrykkene. Igjen, vanlig for de med Asperger syndrom. Jeg repeterer det jeg pleier å snakke om, som reklameannonsene til Coop, Rema, Meny, Spar og Europris. Hvem er best på pris? Hvor skal du kjøpe yoghurten til smoothie? Vent, jeg vet! Gi meg postnummeret ditt. Har du lest på frukt.no? Du kan lage Troll (smoothie med tyttebær).

Så fortsetter jeg å skrive og begynner å tie. Jeg skriver blogg og prosa. Jeg ser rosa og p-piller. Jeg assosierer. Jeg henger meg opp i ord. Jeg ser detaljer fremfor helheten når jeg leser en bok. Èn setning kan være viktigere enn ti sider historie. Mye viktigere, særlig om den kan skrives om – redesignes – til å handle om oss. Det handler om kontroll, jeg styrer tastaturet.

Jeg liker de samme lekene som da jeg var barn. Jeg knytter meg til ting og skaper meg en identitet av dem, som med dukkene mine. De er et helt univers! Men jeg slipper deg ikke inn. Det er knapt nok plass til meg der(!). Jeg fyller opp med dukker og karakterer.

For at du skal forstå hele bildet, designer jeg setninger med nyanser i språket, som en grafisk designer bruker fargepaletten. Jeg har et noe annerledes ordforråd enn deg og lærer deg å oppdage verden på en ny måte. Ja, jeg DESIGNER nye vinklinger! Designer er et beskrivende ord for hva jeg gjør i språket mitt og skrivinga mi.

Psykologen utdyper det og sier jeg bruker ord på en idiosynkratisk (egenartet) måte. Noen med Asperger syndrom gjør det. Det er ikke dumt men annerledes og krever at du tar deg tid til å prøve å forstå. Hvor mange er klokka? Når må du taste, haste, videre? Jeg spør, føre var, forberedt på avvisning og mulig forandring. Mennesker er ikke stabile maskiner.

designersetninger

3 kommentarer om “Jeg designer setninger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s