asperger syndrom

Regler som forutsigbarhet

Jeg er lite fleksibel i tanker og adferd. Å møte en med Asperger syndrom med regler, kan være en trygg måte for oss å bli møtt på. Trygge rammer inn i regelboka. Jeg henger dem på veggen, som timeplaner for når alt skal skje.

Jeg har skrevet om hvor viktig forutsigbarhet kan være mange ganger og du har lest det mange ganger og kanskje blitt lei av repetisjonen min mange ganger. I dag går jeg inn på teamet igjen, med en twist – forutsigbarhet når ting ikke går etter planen.

Forutsigbarhet kan være det som skal til for at jeg skal mestre en situasjon. Samtidig er verden vår slik at ikke alt kan forutses. Da hjelper det å ha noen regler for sånne situasjoner.

Jeg skriver nå om regler som bekrefter at det som skjer er unntak fra den innarbeidede regelen og ikke noe jeg skal måtte forholde meg til hver dag. Kall de unntaksreglene og noter deg dem bak øret. Du kan når som helst få bruk for dem.

Det kan være setninger som: «På grunn av uforutsette hendelser/sykdom er ikke den personen på jobb i dag.» Med det gjennomfører vi dagen, for eksempel uten den nøye planlagte legesamtalen jeg skulle ha.

Andre setninger, kan være: «Hvis man er nødt til det, må vi..» Det gjelder å ha noen fraser inne som dekker ulike uforutsigbarheter og bruke dem jevnlig så vi blir kjent med dem. Det uvante kan da skje innenfor en trygg ramme. Skjønner du bildet?

Reklame

4 kommentarer om “Regler som forutsigbarhet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s