asperger syndrom

Punktelige personer – hvordan det er å leve med Asperger i et tidsstyrt samfunn

clock1

I den vestlige delen av verden går vi etter klokka. I noen andre verdensdeler, tar man ting mer på impuls og er styrt etter sola. For Aspergere, kan det være som om tiden flyter hvis vi ikke har full kontroll på hva klokka faktisk er og vi blir stressa om klokkeslett og avtaler ikke holdes. Pappa skulle komme klokken 18 og legen klokken 12.30. Pappa kom 17.55 og legen 12.40. Noen ganger er det motsatt. Hvordan skal jeg henge med?

Jeg er kronisk opptatt av klokka. Om nettene våkner jeg opp mange ganger, og alt jeg sier til nattevakta er: Hva er klokka? Jeg sier ikke: Nå drømte jeg vondt. Jeg sier ikke: Nå er jeg redd. Jeg sier «Hva er klokka?» for da vet jeg hvor mye lenger jeg skal være i drømmeland.

Videre er det tider å forholde seg til gjennom dagen for meg. Jeg har krevd å ha en tidsstyrt dagsplan, fra jeg står opp til jeg legger meg. Rutine og forutsigbarhet er alfa omega for mange Aspergere.

Jeg med Asperger syndrom, har kjent angsten på kroppen. Denne kriblende uroen i kroppen når noen kommer fem minutter for sent. Jeg har kjent på hvordan aggresjonen har bygd seg opp fordi andre ikke respekterer min tid og hvor redd jeg har blitt for at vedkommende har omkommet i en trafikkulykke på vei til meg. Uten at ting går etter klokken, kommer katastrofetankene. Sånn er det å leve i en uforutsigbar, flytende, omskiftende verden.

Når jeg ikke vet hva klokka er, blir jeg forferdelig redd. Det er som om verden snurrer mens jeg står stille, jeg blir hengende etter og jeg vet ikke om jeg kommer tidsnok til mitt eget liv. Å forsove seg er for meg noe av det verste som kan skje meg. Jeg holder ut smerte, kaos og avvisning, men ikke å være for sen. Det er med andre ord mye jeg kan stå i, men jeg må ha tiden på min side.

Jeg har lett etter en klokke som er presis og som gir meg en forståelse av tiden som noe mer enn en uro og dealbreaker. Det finnes et merke som heter Time Timer. De har timere, klokker og app til nettbrett og telefon. Det finnes store klokker av Time Timer som egner seg i klasserommet. Selv sier de: «Time Timer® is an innovative visual timer designed to “show” the passage of time through the use of a patented red disk that disappears as time elapses.»

Ved hjelp av Time Timer er det mulig å gjøre tiden visuell. Time Timer virker som et nedtellingsur, men med den vesentlige forskjell, at du nå ser og «merker» tiden gå. Time Timer viser i grafisk form hvor mye tid det går og hvor mye som gjenstår. Teksten fortsetter under bildet.

clock2

Jeg har valgt armbåndsuret, for det kan jeg ha med meg over alt. For en som visualiserer, er det vidunderlig å se at tiden kan illustereres bedre enn bare gjennom timevisere. Tidsviseren hjelper meg å følge med og finne døgnrytmen i et kaotisk samfunn.

Klokken min opererer med høy fargeoppløsning, fremhevede tall og et ultrastille ur-værk. Det gør Time Timer-ene perfekte for brukere med spesielle behov, såsom ADHD, Autisme spektrum forstyrrelser – vi sistnevnte henger oss jo opp i tikkingen fra ei klokke og det kan stresse oss. Klokken har både alarm med piping eller bare vibrasjon, hvis man trenger hjelp til å passe tiden, en liten påminnelse.

Du kan kjøpe klokkene/tidsviserne hos Cognita AS, her: www.cognita.no

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s