bokanmeldse

Strikkelig god jul

I dag, den tredje fredagen i desember, er den offisielle julegenserdagen! Glorete og høytidsdekorerte ullgensere har lenge vært et humoristisk innslag i britiske og amerikanske juletradisjoner. Har du sett Bidget Jones dagbok fra 2001? Da husker du garantert, eller i alle fall ganske sikkert, Mr. Darcys ikoniske julegenser med reinsdyret Rudolf. Disse morsomme høytidsplaggene har nådd Norge, både til hverdag og fest i desember. Og vet du hva? – Det gleder meg!

1

Tiden er inne for å fornorske tradisjonen, ta skrittet enda litt lenger og skape sin egen, selvstrikkede versjon mens utlandet banker på døra vår. Tradisjon tro som jeg er, elsker jeg alt som man kan lage til et fast rituale. Selv har jeg et slipsskjørt med julemotiver som må frem hver jul, og på treet vårt som pyntes lille julaften er det ei lita mus som må klamre seg til stammen hvert år.

Jeg er veldig opptatt av rutiner og rettferdighet. Da jeg vokste opp, byttet broren min, som jeg elsker høyere enn himmelen, og jeg på å sette den musa på plass annen hvert år. Det handler om balanse og harmoni. Noe så lite, som en detalj på et juletre, blir viktige elementer i det jeg vil kalle en trygg og god oppvekst. Jeg hadde gjerne ei adventskalender med sjokolade og Flax-pengekalender (at jeg ikke vant har ikke noe å si).

2
I boka Strikk din egen julegenser utgitt på Font forlag har den erfarne strikkedesigneren Siv Dyvik utarbeidet mønstre til 24 juleplagg i samarbeid med Østre Aker Husflidslag. Boken er gjennomillustrert med Sara Johannessens stemningsfulle fotografier. Jeg fryder meg mellom permene! Tradisjon tro legger jeg også bøker under juletreet.

4
Strikkemønstrene strekker seg
fra de stemningsskapende og kjente norske julemotivene til det mer «outrerte» og tøysete. Det er modeller for kjære mine damer og mine herrer og til barn og til og med hunden, noe jeg verdsetter for alle skal med, som Arbeiderpartiet sier. Ho-ho-ho sier nissen og jeg fryder meg med å pakke inn. Boka er en sikker vinner til de som vil føre norsk strikketradisjon kombinert med juleminner som pepperkakemenn og julekveldsvisa av Prøysen videre. (Nå har vi vaska gølvet.)

Bildene er fotografert fra boka, for å gi et inntrykk av hva den inneholder.

Reklame

2 kommentarer om “Strikkelig god jul

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s