asperger syndrom

Asperger i Afrika?

Autisme finnes i hele verden, men mange afrikanske barn med autisme gjemmes bort, i følge en artikkel i fjerde utgave av Autisme i dag 2017. Noen ganger blir de bundet fast og er nesten alltid udiagnostiserte. Hva da med de med Asperger, tenker jeg og så slår det meg som en knyttneve i magen: føler de seg helt utenfor, og det uten å få aksept?

I artikkelen stod det om en åtte år gammel jente knyttet fast i håndleddene med skitne, hvite skolisser. Det minner meg om årene jeg var i belter. Det reddet kanskje livet mitt, men er det et sånt liv vi som er annerledes skal måtte finne oss i?

Åtteåringen i artikkelen kunne ikke mate seg selv eller snakke, og moren måtte jobbe og hadde ingen til å passe på henne imens hun var på arbeid. Løsningen ble å binde henne fast, i frykt for at hun skulle drukne i elva bak huset.

Jeg har språk og kan snakke som alle andre som fyller kriteriene for Asperger syndrom. Derfor forstår ikke alle at jeg er på autismespekteret og mine følelser og mangler på dem, kan bli undertrykt. Hvis man derimot attpåtil bor i et land der sult og fattigdom regjerer, får nok ikke de med Asperger verken diagnose eller påfølgende tilrettelegging.

De har bare vær så god å passe inn! Ingen vil jo forstå noe annet. Det forundrer meg ikke, om disse individene får dårlig selvfølelse eller «forbudte» følelser som et ønske om å ønske å dø. Imens kjemper jo medmenneskene for nettopp og å overleve og personen på spekteret kjenner da på å ikke bli forstått og akseptert. Problemer med å være sammen med venner og vansker med å være sosialt adekvat vil nok ramme personen med Asperger, selv i Afrika.

2 kommentarer om “Asperger i Afrika?

 1. Godt og reflektert innlegg. Jeg tenkte det samme da jeg så my name is Kahn.

  Og så tenkte jeg at vi tross alt er heldige som bor i Norge og får (om enn lange kamper) tilrettelegging for utfordringer barn med autisme har.

  H

  Likt av 1 person

 2. Jeg tenker ofte at vi er heldige, som bor her vi bor!
  Og når jeg legger meg om kvelden, er jeg glad for seng og dyne….
  Uansett hvor mye greier det er her til lands, i forhold til rettigheter og krav, så fikser jo helsevesenet det meste… Og du er ei oppegående jente som SER hvordan ting er. Skal du bo i Afrika, bør du helst være ganske rik, du skal ikke ha noen «handicap» og du børhelst ha familie tett rundt deg!
  De vet vel ikke hva Asperger eller Autisme er heller…..
  Vær glad at du går på egne bein, Helene ❤

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s