bokanmeldse

Påskekrim 2018 – et sted begynner påskestemningen

I dag begynner mange årets påskeferie, blant annet starter skoleferien. Hva vil du ha med deg til fjells (en viss prosent drar hvert år) eller kose deg med i bypåska (mange blir igjen i byene, blant annet Oslo)? iPad, lam, Kvikklunsj og krim? Da har jeg et tips for den lesbare bagasjen.

I Norge har vi jo tradisjon med å lese krim i påsken. Det er ganske eksepsjonelt for vårt land, men jeg kimser likevel ikke av tradisjonen. (Jeg kimser generelt lite av tradisjoner, for med Asperger verdsetter jeg rutiner og ritualer.) Jeg husker da jeg var liten og de skumleste krimmene lå på nattbordet til pappa og mamma, før jeg kunne lese slike tykke bøker med liten skrift, og hvordan de filmatiserte mysteriene, drapene, mordene rullet over NRK mens jeg satt en annen, fredfylt plass i hytta og fargela blanke ark med gule, glade nyanser.

I 10 år har Jurizen forlag gitt påskenorge drapsgåter, mysterier, skrekk og gru samlet i en bok med et artig, karakteristisk cover som av og til, senest 14. mars i år, var på sendingene til TV2 Nyhetskanalen med den korsfestede kyllingen.

I denne samlingen får jeg som leser servert de beste novellene fra noen av de største forfatterne. Fra Bjørnstjerne Bjørnsons 129 år gamle, blodryppende beretning til Torkil Damhaugs nyskrevne krimgåte. Jeg leser dem mens jeg trekker dyna godt rundt meg og sitrer av spenning. Det er ikke bare om vanlige drap, men mysterier med isbjørner og fluesopp.

Favorittordet for denne påsken, fant jeg igjen i novellen Jaktbyttet av Anne B. Ragde, som utspilte seg i fjellfagre og islagte Svalbard. Det lød slik i utdraget: «Jeg overlever, hadde Svein sagt. Det måtte være yndlingsordet hans, overlever.» Så overlever jeg altså denne påsken også, med god litteratur fra store forfattere i lite, hendig pocketformat. God påskelesning! (Husk det er ingen skam og snu og for all del; ikke bli drept i en kriminalroman).

paskekrim_2018liten

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s