bokanmeldse · tilleggsvansker

Harehjerte – pulserende psykiatri

Dette er en bokanmeldelse. Forfatter av boka Harehjerte er Ingrid Melfald Hafredal. Oktober forlag år 2017.

Anorektiske June beskriver sult som farge: gult er standhaftig, grønt er rolig og rødt vanskelig. Pål går på krykker fordi han hoppet fra en bro. For Pål er dataskjermen virkeligere enn verden utenfor. Ida og moren er nesten som to venninner, men Ida tar på seg ansvaret for den enslige moren. Ida kutter håndleddene så blodet spruter. Personalet reagerer forskjellig på ungdommene på den psykiatriske institusjonen.

Ansatte Anna får et for tett forhold til Ida og klarer ikke legge fra seg jobben, tar den med seg i bilen, i huset, ute blant andre. Psykiateren Ørjan holder en profesjonell fasade, men lar seg bevege og tenke. Det beste han har fått til i livet, er sønnen Øyvind.

Jeg liker hvordan forfatteren skildrer og skaper et variert persongalleri. Boka har videre pasienten Thale som er psykisk skadet og slår hodet sitt til hun blir bevisstløs. Sykepleieren Solveig er husets klippe, men plutselig blir hun rammet av kreft. Den fjellstøe dama får personlige bekymringer.

Institusjonen har sitt eget hjerte, sin egen puls. Ungdommene der har forskjellige liv alle sammen. For noen er institusjonen et hjem, mens andre vil bare bort.  Det rød institusjonshuset rommer sammen med ømhet og vilje også det voldsomme og det uforståelige. Jeg lever meg inn i skjebnene, og kjenner at forfatteren evner å virkeliggjøre karakterene.

Harehjerte er om unge og voksne mennesker samlet under samme tak, og turene ut som setter det hele i perspektiv, som idas forsøk på ferie ender med kutt i pulsårene på McDonalds. Det er ikke det friske mennesker forbinder med HappyMeal eller BigMac.

Romanen er for alle som våger se hva som skjuler seg i unge, usikre, psykisk syke sinn. Bak det råe, ligger menneskeligheten.

harehjerte

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s