bokanmeldse

Smaken av Chocolade (bokanmeldelse)

Jeg har lest en fortryllende, herlig, smakfull, fantasirik, gjennomillustrert barnebok. Jeg vier den spalteplass. Boka Det aller beste av Maja Lunde og illustratør Hans Jørgen Sandnes er et anmeldereksemplar fra Aschehoug.

Jeg skriver om boka for barn ettersom det alltid er noen blogglesere som har barn eller kjenner et barn, samt det er flere voksne som synes det er godt å flykte inn i barnelitteraturen når virkeligheten som voksen er litt for tøff. Jeg er selv en slik voksen. Å lese denne boka er dessuten nesten som å trøstespise litt, hvis man spiser med øynene. Alle bildene er nemlig malt med ekte sjokolade.

Språket er også presist og skaper ordbilder og opphavshistorier til matretter de fleste barn kjenner til, som spagetti, pizza og iskrem. Dette er også historien om ei jente som er sikker på hun aldri vil bli glad igjen når bestevennen Choco har flyttet. Jenta heter Ninon og får et brev fra han med bare noen bønner i av han samtidig som landets beste kokker kommer til byen.

Bønnene blir til nettopp sjokolade i et matmesterskap hun blir med i når hun oppdager den gode, aller beste smaken. Hun vinner med det over sure, flinke mesterkokker! I respekt for bestevennen Choco kaller hun opp den søte retten hun fant opp etter han. Kanskje er hun ikke alene? Savnet fylles og Ninon blir glad igjen.

Det aller beste er en av de aller beste barnebøkene jeg har lest på lenge. Den står på hylla i stua mi, som et praktverk som fortjener oppmerksomhet. Når jeg trenger adspredelse, inspirasjon og barnlig, trygg gjentakelse løfter jeg den ut. Dette er nettopp en historie som tåler å bli lest i reprise. God fornøyelse!

detallerbeste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s