skriving

Word of mouth (jungeltelegrafen)

Fiktivt.

 

Fra ord er du kommet, sa jeg til hunden min som om hun kunne høre meg da jeg sa: Jeg ønsker meg en hund. Men noen andre, kunne helt sikkert forstå ordene mine, rett fra munnen og inn i ørene, med volum ala seks år. Sånn som mamma og pappa. Det er vel derfor jeg er hundeeier? Og alle jentene i jentegarderoben i årene som fulgte, med sjiraffkropper. De kunne høre mine største anstrengelser for å bli hørt, litt hengslete og langstrakte der de stod i klynger og lot som de ikke var mistilpasset eller malplasserte i det hele tatt. Vi sang om Jonas i jungelen fra en kassett i timene og kastet kanonball før dusj. 

De hvisket og tisket, men jeg ville bare hjem til hund. At jeg skriver dette på en litteraturvitenskapelig arena og at du leser ordene på alt som er så vanskelig å formidle muntlig, er en del av kommunikasjonen. Det at vi har et språk, som vi formidler mellom oss. Fra A til B, eller kanskje Å. 

Jungeltelegrafen beskriver slik spredning av informasjon fra person til person, i følge dagens digitale oppslagsverk Wikipedia. Opprinnelig ble uttrykket kun brukt om muntlig kommunikasjon, fortsetter Wiki. I dagens samfunn brukes jungeltelegrafen om andre former for kommunikasjon, slik som tekstmeldinger, lynmeldinger eller e-post. Men det norske ordet, kan ikke oversettes. På engelsk brukes uttrykket «word of mouth» for å beskrive det samme fenomenet.

Jeg tok bladet fra munnen og begynte å snakke på et uforståelig språk i matbutikken. Jeg ville at de voksene skulle tro jeg kom fra et annet land, kanskje en dyp jungel. Senere, har jeg blitt veldig god på å kommunisere på norsk. 

I ny tid har jungeltelegrafen blitt populært virkemiddel i markedsføring. For eksempel bruker kommunikasjonsbyråer grasrotengasjement, bloggere og andre for å starte samtaler og diskusjoner om et bestemt tema i de sosiale mediene. Og det virker! Vi skriver om alt de har tenkt på. 

Jeg går gjennom bladene på et tre, fra Plantasjen, merker innlegget med sponset fordi det er det vi bloggere må gjøre hvis innlegget er av et sponset slag. Det at man kan gå gjennom skog av informasjon og jungler av meldinger til og fra hverandre på Internett, er en konsekvens og styrke av et stadig mer digitalt samfunn – altså både på godt og vondt. 

Jeg strekker hals som en struts, skjerper øynene som en øgle, jeg mener ugle. Vender tilbake til norsk skog og norsk elg og Nyt Norge-merket mat og vi sitter rundt et kjøkkenbord, mor og far, sønn og datter. Det er nesten som før, i urtiden da Tarzan levde, før noen fant han opp. 

Vi spiser får-i-kål før vi teller sauer og legger oss. Jeg forteller verden god natt via sosiale medier. Jeg er en moderne telegraf.

Reklame

2 kommentarer om “Word of mouth (jungeltelegrafen)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s