Hverdag

Salig søndag – hva jeg verdsetter

Søndager på sykehusavdelinger, kan være litt kjipt. Har man i tillegg Asperger syndrom, kan de også føles litt rotløse med helgevakter i stedet for en fast stab og mangel på faste rutiner jeg er avhengig av.

Noe med søndagen kan jeg likevel sette pris på som:

  • Kunne sove litt etter frokost, uten at jeg har noe annet sted jeg skulle vært eller samtaler og behandling jeg må forberede meg til mentalt
  • Snakke med personal som har god tid, ingen møter i sikte
  • Være på chat med de jeg er glad i, fordi de ikke er på jobb eller noe annet som er viktigere enn meg
  • Mennesker som er avslappet på jobben sin, slik at jeg ikke føler meg som så stor belastning. Det at de kan dølge med på håndball med meg og jeg ser at de setter pris på det/tid med meg
  • Lese, strikke og høre underholdning på radio – kanskje sporten etterfulgt av litt tv som Farmen på søndag, med andre ord faste holdepunkt jeg skaper meg selv

Det trenger altså ikke være svart/hvitt og hat eller elsk. Men for at søndagen min skal bli god, må den fylles med ro (eksempel: ekstra søvn og rolige hobbyer som strikking og lesing og TV til faste tider) siden det er så mange usikre elementer.

Eksempel på usikre momenter er som jeg var inne på flere «vikarer»/»ekstravakter» enn på hverdagene, altså folk som jeg ikke kjenner like godt og som ikke kjenner meg. Blir jeg urolig med dem, kan det oppstod langt mindre hyggelige episoder enn de på TV-skjermen.

Fordelen med å ha en autismespektertilstand og være klar over det, er at man kan forebygge og skape seg en oversiktlig, salig søndag. Jeg vet hva som trigger meg og får meg ut av balanse i helger og helligdagene. Jeg kan være med på å skape en harmoni og et godt arbeidsmiljø rundt meg. Denne søndagen er det Norge-Frankrike klokken 18 på dagsplanen. Det gleder vi oss til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s