asperger syndrom

Autisme(kunnskap) til alle

Jeg våkner. Vrir på meg. Spør hva klokken er. Den er «stå opp og ta medisin og få i seg frokost.» Jeg kan timeplanen min. Jeg er en sånn person som liker å følge de faste tidene mine. Det gir meg ro og kontroll i et kaos av en tilværelse, med mange inntrykk og utfordringer. Nå klokken tre, skal jeg dele bloggen min med dere. Det er fast takst. Jeg kjører en tur med taxi i hodet mitt, for jeg assosierer til taksameter som registrerer takst og regner ut hvor mye jeg skylder.

Hva det er med meg, som kanskje skiller meg fra deg? Jeg har Asperger syndrom, en tilstand på autismespekteret. Verdens autismedag er en internasjonalt anerkjent FN-dag som markeres 2. april hvert år for å øke bevisstheten rundt autismespekteret. Det er i dag.

Det er mange måter å være med på dagen på, for eksempel se Tung Tids tale på teater, basert på boka til Olaug Nilssen om sønnen Daniel med autisme, eller besøke autismeforeningen sin stand utenfor Stortinget mellom 11 og 18. Men kanskje har du ikke tid til det akkurat nå. Kanskje har du en fullpakket dag. Men kanskje klarer du da å klemme inn et blogginnlegg å lese. Derfor skriver jeg i dag.

Asperger syndrom, hva bringer det av glede? Hva kan vi feire? Hva kan jeg gi til andre mennesker? Jeg kan smile. Definitift. Når jeg føler meg litt utilpass, kommer mimikken min til kort. Mange med min diagnose sliter med non verbal kommunikasjon. Løsningen min, fra jeg var et lite barn, ble å smile og uttrykke gleden uansett hva. Teksten fortsetter under bildet. Foto: Torunn Løveid.

Dette forvirrer helsevesenet og de som jobber med meg i kommunen, nettopp fordi jeg ser så glad ut også når jeg har et innvendig kaos som til slutt eskalerer og gjør det nødvendig å forklare at jeg også har tilleggsproblematikk og selvskading. Hvordan kan det smilet, plutselig bli til en akutt situasjon?

Dette er vanskelig, ikke bare for de rundt meg, men også for meg. Jeg føler meg så misforstått når ingen fanger opp at jeg sliter før det går skikkelig galt. Jeg mener jo ikke å se gladere og lykkeligere ut enn jeg er, det bare skjer.

Andre ganger kan jeg være en sur drittkjerring og skjelle ut mennesker som prøver å hjelpe meg. Vise fingeren, med ord. Det handler om at jeg mangler et språk for det midt i mellom. Mellommenneskelig sliter jeg kommunikasjonsmessig. Jeg er egentlig bare redd, der jeg bruker sinte ord. Det er igjen når ingen forstår meg. Ikke alle med Asperger sliter med å opptre høflig, de kan faktisk være svært høflige, men misforståtte mennesker kan av og til reagere med sinne når de er redde. Det gjør jeg.

Jeg lurer ofte på om det blir bedre. Men så slår det meg, jeg har det jo egentlig bra nå også. Jeg har mange gleder. Jeg har stor fornøyelse av interessene mine foto og skriving. I år føler jeg også at vårsola skinner seg inn i hjertet mitt. Takk til alle som står nær noen med Asperger syndrom, og fargelegger livene våre og gjøre det mulig å leve noen slags fullverdige liv. Ikke alle trenger mye hjelp til det, men for oss som trenger litt tilpasning, sier jeg takk.

3 kommentarer om “Autisme(kunnskap) til alle

 1. Jeg visste ikke at det var autisme dagen i dag. Nå vet jeg. Takk for at du skriver. Jeg skal i stallen med min datter som også har asperger. Gleder meg til tur ut i frisk luft, og sammen med hesten vi passer to ganger i uka.

  Likt av 2 personer

 2. Jeg har flere mennesker i min aller nærmeste omgangskrets som har Asperger. Blant annet en samboer, en bror, minst 4 venner og antagelig et par bekjente også. Jeg har alltid omgitt meg med rare mennesker fordi jeg selv er ganske rar, og andre menneskers rariteter får meg til å føle meg….mindre ensom. Men jeg har også alltid slitt med å kommunisere med mennesker, som oftest kommuniserer jeg best med folk som har lignende diagnoser som meg selv og med mennesker på spekteret. Som igjen gjør at jeg ofte former nære bånd/relasjoner med dem fordi jeg klarer å dele og jeg klarer å bli delt med. Jeg har aldri sett på min bror som noe annet enn litt rar. Har aldri sett på ham som en diagnose eller som om han er syk på noe vis. Samme gjelder alle de andre jeg kjenner som er på spekteret. De er fargerike, spennende, individuelle mennesker som jeg ikke engang vil forestille meg å leve uten. Virker kanskje som en rar ting å si, men aspergere/mennesker på spekteret, er favoritt menneskene mine i hele verden.

  Likt av 1 person

 3. Kjære Helene!

  Du skriver alltid godt og tankevekkende, men for meg var dette innlegget eksepsjonelt bra! Ikke noe av det er egentlig nytt eller overraskende for mitt vedkommende, men det er sikkert fordi jeg har jobbet med mennesker innenfor spekteret i såvidt mange år at jeg vet at reaksjonene på ulike stimuli kan være vanskelig å begripe for neurotypiske mennesker.

  DERFOR er det viktig at informasjon som dette kommer ut til folk slik at i hvert fall de som har sanser åpne og VILJE til å forstå, kan få en sjanse til å gjøre nettopp det; Forstå!

  Det er nemlig mange, mange som har et genuint og inderlig ønske om det, men som nok kan kjenne seg både støtt og avvist av folk innenfor spekteret om de ikke får skikkelige forklaringer som de du gir her.

  Du har sikkert lagt merke til at jeg uhyre sjelden stiller personlige spørsmål. (Jeg gjør egentlig sjelden det til noen, men spesielt ikke til mennesker med Asperger, rett og slett fordi det lett kan oppfattes som nysgjerrighet og en utidig invasjon av privatlivet).

  (Jeg har selv akkurat “avventet” en gammel lærerskole”venninne” fordi hun graver og spør og, verst av alt, moraliserer om dette og hint i mitt liv. Hun ble MEGET bestyrtet da hun fant ut at jeg hadde kuttet henne fra min venneliste, men det er ikke mitt problem).

  Du er et utmerket talerør for mennesker med Asperger syndrom, og jeg vet mange har stort utbytte av å lese det du skriver. Skal man forstå og gjøre livet lettere for mennesker rundt oss, er det viktig å vite hvordan vi skal gjøre det og være informert. Bare da kan vi være til støtte.

  Jeg vet godt at du av og til trenger tid til å fordøye ting jeg måtte ha sagt, og da venter jeg til du er klar for videre kontakt. Jeg har tid til å vente, nemlig, og jeg vil alltid være der!

  Tusen takk igjen for nok et informativt innlegg!

  >

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s