bokanmeldse

Helt ærlig: En lykkestund mellom to permer

Tittel: Ikkje tenk på det. Forfatter: Olaug Nilssen Forlag: Samlaget (anmeldereksemplar)

Jeg satte meg ned. Det var ettermiddag. Jeg var litt hektisk. Litt stresset. Så åpnet Olaug Nilssen lattermusklene mine. Eller rettere sagt, JEG åpnet den nye romanen hennes, første bok etter romanen om sønnen med autisme, en satire, og ble revet inn i et humoristisk univers av virkeligheten, tatt på kornet av forlagsliv.

Resultatet var likevel det samme: latteren ble vekket og jeg ble glad inni meg. Dette er boka for deg som kanskje ikke visste du likte drama. Boka er nemlig skrevet som et skuespill med scener og replikker. Men samtalene er så godt skrevet at de fløt mens jeg leste og jeg så forestillingen komplett inni meg, selv uten skuespillere, kulisser eller filmkameraer. Olaug filmer med språket.

Så til plottet. Forfatter Oddlaug Nilstun begynner å jobbe i forlagets markedsavdeling når skrivingen går i stå. Sammen med forlagsmennesker skal hun holde lansering for en kjent forfatter, Michel Sørbrøt, som kom ut med bok for første gang på ti år. Et comeback med en skilsmisseroman. Den er elsket og hatet, men gjennom alle seks scenene gjentas ordene ikkje tenk på det hyppig. Som Olaug pleier, er boka skrevet på nynorsk og presist, levende og engasjerende. Men tilbake til plottet, det blir viktig for Oddlaug, som ble avbrutt hele tiden når hun forteller om sine egne skriveprosjekter, å være Facebook-venn med Michel. Plutselig står hun og leser fra en framtidig bok for Michel-kritiske publikummere.

Satiren i seks scener er et uhøytidelig mesterverk om litteraturbransjen. Den tar det hele på kornet, og er innom alt fra metoo-tematikk til debattene, kritikerne, kulturlivet og virkelighetsbasert skjønnlitteratur. Jeg kjenner igjen mye, både som skribent og ivrig lesende TV-seer, der debatter og bokanmeldelser ofte kommer under lupen, særlig om litteraturen er av slik høy kvalitet som mellom disse to permene. Selv om flere i persongalleriet opplever kriser og ulykke, er det en feel-good-bok. Boka er gitt ut som pocket og leses fint på en kveld. Takk for forestillingen, Olaug.

Reklame

En kommentar om “Helt ærlig: En lykkestund mellom to permer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s