bokanmeldse · samfunn

Skolestreikene i bokformat

Cappelen Damm har, ved oversetter Lene Stokseth, tilgjengeliggjort og gitt ut Greta Thunberg sine taler om klimakrisen på norsk, de hun har skrevet mens hun har streiket fra skolen for klimaet, som skapte en global bevegelse. En sterk, likefrem og tankevekkende bok, innledet av Ella Maria Hætta Isaksen fra Natur og ungdom (forord). Digitalt lesereksemplar fra forlaget.

Greta er sterk og rett frem. Hun er åpen om utfordringene sine, og bruker dem når hun skal forklare hvor virkelig hun oppfatter klimaproblemene våre. Hun skriver blant annet:

«Jeg har Aspergers syndrom, og for meg er nesten alt svart eller hvitt.

På mange måter mener jeg at det er vi autister som er de normale, og at alle andre er ganske rare. De sier hele tiden at klimaendringer er en eksis- tensiell trussel, og det største problemet vi har. Og likevel fortsetter de bare som før. Hvis utslippene må stoppe, må vi stoppe utslippene. Så svart-hvitt er det for meg. Det finnes ingen gråsoner når det gjelder overlevelse. Enten overlever vi som sivilisa- sjon, eller så gjør vi det ikke.» Greta Thunberg.

Fordi noen voksne har hengt ut Greta på Internett og i medier, føler jeg for å vie henne spalteplass her på bloggen med å drøfte denne boken. Det er det minste jeg kan gjøre. Og jeg vil gjøre mer for klimaet.

Talene hennes er alle i slekt og kretser rundt denne krisen som vi voksne ikke håndterer som en krise. Vi oppfører oss ikke som om huset brenner, som Greta virkeliggjør det med en metafor. Hun håper mikrofonen er på. Jeg håper også lesebrillene er det, for oss som ikke har hørt så godt etter i nyhetsbildet men heller setter oss ned i ro og fred med en bok – og blir vekket.

Boka har knapt åtti sider, men med alle sine repetisjoner i talene, føler jeg at jeg har fått budskapet inn med te-skje. Jeg er mett, men ikke fornøyd. Jeg må handle, gjøre noe, kutte utslipp. Vi kan alle gjøre noe, og det minst jeg kan gjøre er å spre denne boka til det norske folk. Takk, Greta og Cappelen Damm.

En kommentar om “Skolestreikene i bokformat

  1. Jeg tror Greta Thunberg kommer til å angre på at hun blandet inn aspergerdiagnosen i sitt miljøengasjement, for den er faktisk helt irrelevant. Og man kan også stille spørsmål med hvorfor hun ikke gir bort hele bokens innhold (f.eks. med en Creative Commons-lisens), hvis hun virkelig er så opptatt av å spre budskapet sitt.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s