bokanmeldse

Mennesker og naturen, sårbarhet og kriser

Jeg har lest Maja Lundes nye roman, Przewalskis hest (Aschehoug forlag, lesereksemplar). Dette er en roman i slekt med suksessene Bienes historie og Blå. Jeg har lest Blå, som flettet historier sammen. Det samme gjør Przewalskis hest. Historiene er fra tre ulike tidsepoker og vi blir kjent med mennesker som lever med naturen på forskjellige måter. Det er sårbart. Både menneskene og naturen de lever i.

Vi følger zoologen Mikhail fra St. Petersburg som på 1880-tallet reiser til Mongolia for å jakte på villhestene og bringe de til dyrehagen han jobber i, veterinæren Karin som på nittitallet prøver å få villhestene tilbake til steppene etter Sovjetunionens fall og Eva som i 2064 kjemper for å å kunne overleve og bli boende på et nedlagt naturreservat her i Norge, litt nord. Livet kan ikke fortsette som før, for noen. Ikke for menneskene, ikke for dyrene eller villhestene i innhegningen. Historiene er om kampen for tilværelsen, følelser, voksne og barn sammen (inkludert fødsel), utrydding av arter, rusmisbruk og homofili.

Det er så sterkt og presist om sult, kjærlighet og klima i endring. Det er skildret at jeg kjenner smerten mens jeg leser. Denne smerten driver meg gjennom over fem hundre sider og mens jeg knapt klarer å uttale bokas tittel, bobler jeg over av andre ord, følelsesladde ord. Maja Lunde greier å gripe meg gjennom skriftspråket og formidle fortellingene slik at jeg ser for meg karakterene i boka nærmest visuelt. Til og med hestene får jeg klare forestillinger om. Jeg vil lære mer om arten som kun lever i europeiske dyrehager og reservater i det tjuende århundret. En berikelse av en roman. Anbefales.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s