bokanmeldse

Kælven på helt hadelansk

Jeg har lest en roman utenom det vanlige. Ikke bare er Leif Høghaug sin første roman skrevet på klingende hadelansk, den er også en roman der skrømt, engler, en mekanisk fjøsnisse og robotlignende skapninger er like naturlige som dyr og mennesker av kjøtt og blod.

Jeg blør metaforisk litt inni meg når jeg leser, fordi jeg innimellom det morsomme og vulgære, som er i en salig blanding, faller av handlingen. Det er så mye som skjer parallelt. Jeg må stokke begge beina og skru opp konsentrasjonsnivået. Da fenger også boka, med sin levende, muntlige form.

Fra omslaget: «Kælven er ei bondeforteljing, ein westernroman, eit draumkvad, eit eventyr, science fiction og ein svart komedie om vald, brotsverk, skuld og soning.»

Min opplevelse: Dette er en bok der jeg sleit med å henge med, men likevel gav boka meg noe. Jeg fikk se språklige bilder som «bløtkakeslott» og ble inspirert til egen skriving. Jeg fikk gleden av å oppleve en helt spesiell gjeng skapninger som møttes en sensommernatt, og tiden etterpå. Jeg fikk trene på å ha flere baller i lufta samtidig. Og til slutt, scoret romanen mål hos meg. Terningkast sterk fire.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s