bokanmeldse · samfunn · sosialt

Varsomt, verdig og viktig om skolevegring

Gruer barnet ditt seg til å gå på skolen? Skolevegring er et problem jeg har møtt på som blogger, at foreldre og lærere ikke får alle barna til å trives. At barna blir så redde og utilpasse på skolen at de blir hjemme. Bildet under, er tatt av Thomas Espevik, NRK, der illustratørdatter Kaia Dahle Nyhus og forfatter og mor Gro Dahle er aktuelle med boka Grevlingtanker (Cappelen Damm, anmeldereks). Innlegget fortsetter under bildet.

gro og kaia
Foto: Thomas Espevik, NRK.

Kaia og Gro har tatt problemet på alvor og laget en barnebok som skildrer problemet, og finner en løsning. Boka er gjennomillustrert av Kaia og skrevet av Gro, med korte setninger og lettfattelig og gjenkjennbar klang. To mennesker som nok har møtt på utfordrende skole for annerledes-barna.

Men dette er ikke bare en bok for barn som har Asperger eller andre diagnoser selv om det er de foreldrene jeg hadde i hodet da jeg oppdaget boka, det er en bok for absolutt alle barn som utvikler skolevegring. Det er faktisk et utbredt problem. Det kan ha gått bra på skolen før, før det plutselig ikke gjør det lenger.

Boka kan også være fin å lese for venner til skolebarn som ikke vil på skolen, for å forstå hvorfor noen barn ikke kommer til klasserommet hver dag, når det jo er skoleplikt. Alt dette som er så vanskelig å stå i, men også å forstå.  Innlegget fortsetter under bildet.

Grevlingdager
Omslag.

I boka møter vi Pim som er glad i skolen og alt er lyst og lett, men plutselig syns det blir vanskelig med mange barn, friminutter og gruppearbeid. Det er støy og samarbeid hånd i hånd. I dagens skole er det mange utfordringer hvis man liker best å sitte og pusle for seg selv. Pim liker grevlinger, og begynner å opptre som en grevling. Gjemme seg som en grevling. Søke ly. Beskytte seg.

«Nå trenger Pim en ordentlig hule
innover og nerver under bakken,
dyp og mørk.
Men det er ikke en hule.
– Pim er under pulten, er det noen som sier.
Læreren bøyer seg ned.
– Nei, men, Pim da, sier læreren.»

Historien om Pim er presentert som en fabel. Den handler om at det er mulig å få det veldig mye bedre, bare man blir sett. Alle mennesker, trenger det, selv om de later som de er grevlinger og ikke kan snakke og ikke vil pusse tennene engang (Grevlinger har ikke tenner).

Mamma og pappa ser Pim. Mamma og pappa snakker med skolen. Skolen lar Pim komme før trengselen av barn om morgenen, så Pim har satt seg ved pulten sin før det blir så fulgt av barn og stemmer, uten å bli så redd at hun sitter under den, i «grevlinghulen.»

Boka kan leses både av barn og voksne, og jeg kjenner på Pim sin angst og vegring når jeg leser om grevlinger – en velfungerende «metafor», samtidig som jeg føler på smerten til foreldrene før de finner en god løsning for Pim. Skolevegring er vondt for den som rammes, men også for familien til den det gjelder.

Gro har skrevet mange bildebøker som tar opp vanskelige temaer, alt fra skilsmisse, vold i hjemmet, depresjon og pornografi. Noen av bøkene, er illustrert av mannen Svein Nyhus, noen av datteren Kaia, som denne.

Dette er en bok om håp. Jeg håper mange vil lese historien om Pim og tilrettelegge for barn som har skolevegring. At de vil skape en skolehverdag som er god nok til at man klarer å være i den – og også ha det godt i læringsmiljøet. Jeg smiler til Pim, som har tenner igjen. Terningkast 6.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s