bokanmeldse

Å ta tiden tilbake

Jeg har lest Ingen tid å miste av Tore Renberg (Cappelen Damm 2019, anmeldereks). Det er hans femtende roman, du husker kanskje for eksempel Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim om skikkelsen Jarle Klepp. i Ingen tid å miste, er det en mor og en datter som er hovedpersoner.

Edel, er over åtti og har mistet mannen sin nylig. Året er 1998. Hun og datteren Tove bestemmer seg for å gå i gang med et prosjekt/arrangement der de er sammen med hverandre hver onsdag – for de har ingen tid å miste.

Vi følger disse kvinnene gjennom onsdagene i flere år, mens Edel blir eldre, familieforholdene endrer seg, barnebarnet blir helt voksen og Tove går gjennom forelskelser.

Edel er ofte kantete, og relasjonen og dialogen kan være en prøvelse for noen og enhver, for eksempel når hun og Tove er på kinarestaurant for aller første gang. Historien blir fortalt som om vi står og ser på disse damene, betrakter dem som om vi var fluer på veggen. Det er detaljerte skildringer og et spennende perspektiv.

Romanen kjedet meg aldri, selv om det er lite handling. Renberg har en spesiell evne til å berøre og fenge og skriver nemlig drivende godt, er oppmerksom og får min konsentrasjon, som han ber om med fortellerstemmen. Dette er et nydelig portrett av alderdom og om å være glad i noen. Romanen stopper opp, fryser øyeblikkene og gir oss tiden tilbake. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s