bokanmeldse

Eventyrlandet

Jeg har lest romanen Mannen som elsket Sibir av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz (Cappelen Damm 2019, anmeldereksemplar). Den er om den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1853 – 1953) og hans eventyrlige reiser i Sibir.

Fritz reiser i kulde og lidelse, og opplever likevel en skjønnhet og tilfredsstillelse i det han opplever og sanker inn. Han samler alt fra sommerfugler til tigerskinn. Han reiser en del med to av brødrene, men også noe alene. Han er en enestående oppdagelsesreisende, ekspedisjonene hans står det respekt av.

Romanen var mulig fordi Roy Jacobsens kone Anneliese Pitz kan russisk, slik at de fikk tilgang til dokumentasjon fra tiden Fritz gjorde ekspedisjoner og innsamlinger. De syns han fortjente en roman, og det er jeg takknemlig for. Det er fint å lære litt om hvordan et så spesielt liv var, historisk sett, og personlig sett hvordan enkeltmennesker er årsak til mye av det vi vet om dyr og arter i dag.

For meg ble det litt mye skildringer av dyreartene og detaljer rundt ekspedisjonene, som innimellom kunne bli litt kjedelig/langdrygt for meg. Det er ikke fordi det ikke er godt skrevet, for det er det. Det var bare ikke helt mitt felt, da jeg slet litt med konsentrasjonen og å holde fokus med alle detaljene.

Med det sagt, detaljene er også en styrke i dette verket, og gjør det autentisk og troverdig. Så det er altså også en postiv side ved boka. Takk for en historisk, annerledes leseopplevelse og «reise» til eventyrland. Jeg tror jeg kan lære å like Sibir, jeg også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s