bokanmeldse

Å være venninne

Jeg har lest Kan alle sjekke kalenderen? av Sigrid Bonde Tusvik, Else Kåss Furuseth, Siri Kristiansen og Benedicte Wessel-Holst (Kagge forlag, lesereksemplar). Og jeg er bergtatt og ydmyk. Jeg kan være en venn, føler jeg. En som kunne vært en del av gjengen. Jeg føler meg så velkommen når de fire skildrer et vennskapsforhold. Så åpne. Det er fantastisk å ha hverandre. 

Samtidig legger de ikke skjul på at det er vanskelig å holde kontakten og å være nære nok, akkurat som i kjærlighetsforhold. Dette er bånn ærlig, og vanskelig for alle. Også de mest lattermilde og frekke. De skildrer episoder de har gjennomgått. Inkludere og ekskludere.

Boken er prydet med noen fotografier som illustrerer. Det er prikken over i-en i en bok jeg gir terningkast 6. For ikke bare er det fire venner som mimrer, men fire venner som våger å by på seg selv – for at vi andre skal få lov å se at det er konflikter og såre følelser også i andre vennegjenger. Man er aldri alene om at livet ikke går på skinner.

Samtalene rundt kapitelene i boka, skrevet av en og en, avsluttes med utdrag fra Messenger. Kanskje den enkleste formen for å kommunisere og holde kontakten på når ikke alle har tid til å møtes og det sendes datoer i alle retninger for å få til å treffes. Alle kommer til ordet. Alle er med. 

Det er nært, det er rått, det er ekte, det er menneskelig. Og disse fire menneskene kunne jeg likt å være venn med, selv om jeg ikke på langt nær er så morsom og spontan som disse virker, selv. De har en omsorg for hverandre som jeg ser opp til og vil rammes av.

En kommentar om “Å være venninne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s