bokanmeldse

Inngangsporten

Jeg har lest Entrê av Linda Gabrielsen (Gyldendal 2020, anmeldereksemplar). Det er en helt spesiell bok som beriket sinnet mitt og gav meg inngangsporten til en mor, morskjærligheten og diagnosen til et barn med Downs. Dette barnet noen tenker ikke skulle leve.

Boka viser hvordan andre oppfatter barnet, forbipasserende, legene, andre. Det er en bok som viser skammen som er forbundet rundt en alvorlig diagnose. Det er sterk og levende og oppbygningen i romanen overrasker meg. Jeg vil ikke røpe mer, dette må få oppleves av hver enkelt leser.

Det er en annerledes fortelling med et sosialpolitisk eksperiment. Vil noen hjelpe er barn som ikke kan be om hjelp? Som ikke har språket, som bare såvidt kan si is og bæsj, og det bare kanskje?

Fortellingen åpner øynene mine og kanskje dører for å snakke om alle, som likeverdige. Selv om barnet har en diagnose, er det et menneskeliv. Det vil jeg huske på neste gang jeg ser et barn med downs eller annen annerledes fungering. Og de som står rundt barnet elsker det som andre elsker sine barn, og har mange følelser og kan kjenne seg sårbare. Jeg vil ikke såre.

Språket er levende, rikt og godt. Gabrielsen evner å skape en scene. Jeg klapper med hendene og tror dette er en bok jeg kommer til å huske i lang tid fremover. Anbefales, terningkast sterk femmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s