bokanmeldse

Selvhjelp uten dulling

Jeg har lest Mark Manson Alt går til h*lvete, en bok om håp (Gyldendal forlag, lesereksemplar). Han kjente jeg fra boken Den edle kunsten og gi f**n. Og Mark gjør det igjen; evner å skrive om hvordan vi føler oss i en kaotisk verden der vi materielt sett har det bedre enn noen gang, uten å legge skjul på at det kan være kjipt, meningsløst og i det hele tatt. Jeg blir ikke oppløftet. Men så blir jeg det av en eller annen grunn likevel, fordi det virker så sannferdig.

Jeg blir utfordret og ikke tyllet inn i vakre ordbilder. Jeg blir ærlig med meg selv og gjør flere innrømmelser underveis, som at jeg egentlig ikke er så god på noe men tar noen snarveier der jeg mestrer en ferdighet tilsynelatende. Er det egentlig talent? Definisjonene på håp, tro, frihet og lykke blir også utfordret. Frihet for eksempel, er jo ikke å kunne velge mellom masse, men å kunne velge bort og sette begrensinger.

Det er en interessant bok, men jeg brukte litt tid på å komme meg igjennom med all den psykologiske og filosofiske tyngden fra blant annet Platon og Nietzsche. Hvis du syns livet er litt kjipt, blir det bekreftet her i boka – og du er ikke ensom. Det er det kanskje håp i?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s