bokanmeldse

Når voksenlivet vokser seg frem

Jeg har lest Rosehagetorn av Helga Songøygard Battin (Samlaget forlag 2020, lesereksemplar). Det er en bok som skrev seg rett inn i hjertet mitt, der Tilia, som har navn etter et tre med hjerteblader, strever med å takle voksenlivet. Hun klarer ikke å jobbe fullt og synes det er vanskelig å mestre alt i hverdagen. Kjæresten Adrienne, begynner å snakke om å få barn mens Tilia mest av alt ønsker seg en Rosehagetorn. Innlegget fortsetter under omslaget.

Det er hjerteskjerende hvordan hun blir presset til å takle hverdagen, hvordan hun leter etter plassen sin i dette voksne livsbildet og hvor viktig et tre kan være. Det er godt for meg å lese om en annen som ikke synes alt er så greit. Og at det også er greit. At Tilia er et godt menneske, med følelser og tanker det er verdt å lytte til, føler jeg absolutt i denne boka. Hun er ikke en unnasluntrer, hun bare syns det er for stort og vanskelig blitt: Dette med å være voksen – å ha sin plass i voksenlivet generelt og i forholdet til Adrienne spesielt.

Forfatteren (f. 1989) har et levende, godt nynorsk språkforråd. Jeg blir inspirert til å fortelle når jeg leser de små historiene som flettes inn og sammen vokser opp til å bli en hel roman. Dette er hennes første roman, og jeg håper på fler.

Dette er en bok jeg syns fortjener sekser på terningen. En bok kanskje ikke så mange har lagt merke til enda, men som jeg håper kan inspirere til mer lesning av nynorsk samtidslitteratur. Det er en språkskatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s